The effect of storage on the quality of apples
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F18%3AN0000071" target="_blank" >RIV/25271121:_____/18:N0000071 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv skladování na kvalitu jablek
Original language description
Jablka jsou nedílnou součástí zdravé stravy. Obsahují minerály a vitamíny potřebné pro životní pochody v organismu a pro jeho zdravý vývin. Jejich konzum je tudíž důležitý po celý rok, zejména v zimním a jarním období, proto je skladování nezbytné. Vývoj plodů se v chladírenských skladech výrazně zpomalí, ale ne zcela zastaví. Nejprve dochází u skladovaných plodů k hmotnostním ztrátám, v pozdnějších fázích ke snížení kvality a nutričních hodnot. V rámci tohoto výzkumu byly testovány plody jablek, konkrétně odrůdy ´Red Jonaprince´. Plody byly vypěstovány ve výsadbách VŠÚO Holovousy v roce 2017. Byly měřeny parametry určující kvalitu – tzn. refraktometrická sušina, penetrace (pevnost dužniny), množství kyselin obsažených v jednotlivých plodech a hodnota pH. Pevnost plodů, obsah refraktometrické sušiny a kyselost během skladování měla klesající trend. Naopak vývoj hodnot pH plodů během skladování měla vzrůstající trend.
Czech name
Vliv skladování na kvalitu jablek
Czech description
Jablka jsou nedílnou součástí zdravé stravy. Obsahují minerály a vitamíny potřebné pro životní pochody v organismu a pro jeho zdravý vývin. Jejich konzum je tudíž důležitý po celý rok, zejména v zimním a jarním období, proto je skladování nezbytné. Vývoj plodů se v chladírenských skladech výrazně zpomalí, ale ne zcela zastaví. Nejprve dochází u skladovaných plodů k hmotnostním ztrátám, v pozdnějších fázích ke snížení kvality a nutričních hodnot. V rámci tohoto výzkumu byly testovány plody jablek, konkrétně odrůdy ´Red Jonaprince´. Plody byly vypěstovány ve výsadbách VŠÚO Holovousy v roce 2017. Byly měřeny parametry určující kvalitu – tzn. refraktometrická sušina, penetrace (pevnost dužniny), množství kyselin obsažených v jednotlivých plodech a hodnota pH. Pevnost plodů, obsah refraktometrické sušiny a kyselost během skladování měla klesající trend. Naopak vývoj hodnot pH plodů během skladování měla vzrůstající trend.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Research Pomological Centre</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů