All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The effect of storage on the quality of apples

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F18%3AN0000071" target="_blank" >RIV/25271121:_____/18:N0000071 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv skladování na kvalitu jablek

  • Original language description

    Jablka jsou nedílnou součástí zdravé stravy. Obsahují minerály a vitamíny potřebné pro životní pochody v organismu a pro jeho zdravý vývin. Jejich konzum je tudíž důležitý po celý rok, zejména v zimním a jarním období, proto je skladování nezbytné. Vývoj plodů se v chladírenských skladech výrazně zpomalí, ale ne zcela zastaví. Nejprve dochází u skladovaných plodů k hmotnostním ztrátám, v pozdnějších fázích ke snížení kvality a nutričních hodnot. V rámci tohoto výzkumu byly testovány plody jablek, konkrétně odrůdy ´Red Jonaprince´. Plody byly vypěstovány ve výsadbách VŠÚO Holovousy v roce 2017. Byly měřeny parametry určující kvalitu – tzn. refraktometrická sušina, penetrace (pevnost dužniny), množství kyselin obsažených v jednotlivých plodech a hodnota pH. Pevnost plodů, obsah refraktometrické sušiny a kyselost během skladování měla klesající trend. Naopak vývoj hodnot pH plodů během skladování měla vzrůstající trend.

  • Czech name

    Vliv skladování na kvalitu jablek

  • Czech description

    Jablka jsou nedílnou součástí zdravé stravy. Obsahují minerály a vitamíny potřebné pro životní pochody v organismu a pro jeho zdravý vývin. Jejich konzum je tudíž důležitý po celý rok, zejména v zimním a jarním období, proto je skladování nezbytné. Vývoj plodů se v chladírenských skladech výrazně zpomalí, ale ne zcela zastaví. Nejprve dochází u skladovaných plodů k hmotnostním ztrátám, v pozdnějších fázích ke snížení kvality a nutričních hodnot. V rámci tohoto výzkumu byly testovány plody jablek, konkrétně odrůdy ´Red Jonaprince´. Plody byly vypěstovány ve výsadbách VŠÚO Holovousy v roce 2017. Byly měřeny parametry určující kvalitu – tzn. refraktometrická sušina, penetrace (pevnost dužniny), množství kyselin obsažených v jednotlivých plodech a hodnota pH. Pevnost plodů, obsah refraktometrické sušiny a kyselost během skladování měla klesající trend. Naopak vývoj hodnot pH plodů během skladování měla vzrůstající trend.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Research Pomological Centre</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů