All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Options to determinate internal quality of apples by using NIR spectroscopy

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F17%3AN0000045" target="_blank" >RIV/25271121:_____/17:N0000045 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Možnosti stanovení vnitřní kvality jablek pomocí NIR spektroskopie

  • Original language description

    NIR spektroskopii nebo-li spektroskopické stanovení za pomoci paprsku světla náležejícího svými vlnovými délkami do oblasti blízkého infračerveného záření je možné využít k analýzám a stanovením různých parametrů v různých matricích napříč obory. V rámci tohoto výzkumu bylo testováno využití FT-NIR spektrometrie (spektrometrie v blízké infračervené oblasti s Fourierovou transformací) pro stanovení vnitřní kvality plodů ovoce, konkrétně jablek. Do testovaných parametrů bylo zahrnuto stanovení refraktometrické sušiny, penetrace a množství kyselin obsažených v jednotlivých plodech. Všechny měřené vzorky jablek pocházely z pokusných výsadeb VŠÚO Holovousy a jednalo se jak o již uznané odrůdy, tak i o novošlechtění, aby bylo pokryto široké spektrum genotypů a vlastností jablek. Všechny výše zmíněné parametry vnitřní kvality plodů byly proměřeny pomocí FT-NIR spektrometru a následně k nim byla provedena standardní destruktivní analýza. Měření refraktometrické sušiny bylo provedeno pomocí refraktometru, stanovení pevnosti dužniny pomocí stolního penetrometru a stanovení kyselin titračně s pH elektrodou. Získané kalibrační modely jsou charakterizovány korelačními koeficienty pro jednotlivé parametry. Korelační koeficient (R2) pro stanovení penetrace byl 0,8659, pro refraktometrickou sušinu 0,9385 a pro stanovení množství kyselin 0,8421. Cílem pokusu bylo vyvinout kalibrační modely a ověřit, zda je pomocí FT-NIR spektrometrie možné nedestruktivně měřit vnitřní kvalitu plodů. Níže uvedené výsledky ukazují, že metoda je využitelná i v této oblasti a lze ji využívat pro výzkum kvality ovoce.

  • Czech name

    Možnosti stanovení vnitřní kvality jablek pomocí NIR spektroskopie

  • Czech description

    NIR spektroskopii nebo-li spektroskopické stanovení za pomoci paprsku světla náležejícího svými vlnovými délkami do oblasti blízkého infračerveného záření je možné využít k analýzám a stanovením různých parametrů v různých matricích napříč obory. V rámci tohoto výzkumu bylo testováno využití FT-NIR spektrometrie (spektrometrie v blízké infračervené oblasti s Fourierovou transformací) pro stanovení vnitřní kvality plodů ovoce, konkrétně jablek. Do testovaných parametrů bylo zahrnuto stanovení refraktometrické sušiny, penetrace a množství kyselin obsažených v jednotlivých plodech. Všechny měřené vzorky jablek pocházely z pokusných výsadeb VŠÚO Holovousy a jednalo se jak o již uznané odrůdy, tak i o novošlechtění, aby bylo pokryto široké spektrum genotypů a vlastností jablek. Všechny výše zmíněné parametry vnitřní kvality plodů byly proměřeny pomocí FT-NIR spektrometru a následně k nim byla provedena standardní destruktivní analýza. Měření refraktometrické sušiny bylo provedeno pomocí refraktometru, stanovení pevnosti dužniny pomocí stolního penetrometru a stanovení kyselin titračně s pH elektrodou. Získané kalibrační modely jsou charakterizovány korelačními koeficienty pro jednotlivé parametry. Korelační koeficient (R2) pro stanovení penetrace byl 0,8659, pro refraktometrickou sušinu 0,9385 a pro stanovení množství kyselin 0,8421. Cílem pokusu bylo vyvinout kalibrační modely a ověřit, zda je pomocí FT-NIR spektrometrie možné nedestruktivně měřit vnitřní kvalitu plodů. Níže uvedené výsledky ukazují, že metoda je využitelná i v této oblasti a lze ji využívat pro výzkum kvality ovoce.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10406 - Analytical chemistry

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Research Pomological Centre</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Vědecké práce ovocnářské

  • ISSN

    0231-6900

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

  • Issue of the periodical within the volume

    25

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    12

  • Pages from-to

    187-198

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database