Possibilities of using the non-destructive NIR spectroscopy for determining the internal quality of ´Gala´ apples
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F18%3AN0000069" target="_blank" >RIV/25271121:_____/18:N0000069 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnosti využití metody NIR spektrometrie pro stanovení vnitřní kvality jablek odrůdy ´Gala´nedestruktivní metodou
Original language description
V rámci tohoto výzkumu bylo testováno využití FT-NIR spektrometrie (spektrometrie v blízké infračervené oblasti s Fourierovou transformací) pro stanovení vnitřní kvality jablek, konkrétně odrůdy ´Gala´. Byly testovány následující parametry: refraktometrická sušina, pevnost dužniny, množství kyselin a pH. Všechny měřené vzorky jablek pocházely z výsadeb VŠÚO Holovousy. Vzorky byly proměřeny pomocí FT-NIR spektrometru a následně byla provedena standardní destruktivní analýza. Získané kalibrační modely jsou charakterizovány korelačními koeficienty a RPD faktorem pro jednotlivé parametry. Korelační koeficient (R2) pro stanovení penetrace byl 0.9458 s RPD faktorem 2.1316, pro refraktometrickou sušinu R2 0.9709 s RPD 3.5143, pro stanovení množství kyselin R2 0.8429 a RPD 1.4881, pro stanovení pH R2 0.8128 a RPD 1.5699. Nejlepšího kalibračního modelu bylo dosaženo u stanovení množství refraktometrické sušiny. Získané výsledky představují slibný potenciál, avšak bylo by nutné kalibrační soubory rozšířit o větší množství vzorků a zahrnout i meziroční variabilitu.
Czech name
Možnosti využití metody NIR spektrometrie pro stanovení vnitřní kvality jablek odrůdy ´Gala´nedestruktivní metodou
Czech description
V rámci tohoto výzkumu bylo testováno využití FT-NIR spektrometrie (spektrometrie v blízké infračervené oblasti s Fourierovou transformací) pro stanovení vnitřní kvality jablek, konkrétně odrůdy ´Gala´. Byly testovány následující parametry: refraktometrická sušina, pevnost dužniny, množství kyselin a pH. Všechny měřené vzorky jablek pocházely z výsadeb VŠÚO Holovousy. Vzorky byly proměřeny pomocí FT-NIR spektrometru a následně byla provedena standardní destruktivní analýza. Získané kalibrační modely jsou charakterizovány korelačními koeficienty a RPD faktorem pro jednotlivé parametry. Korelační koeficient (R2) pro stanovení penetrace byl 0.9458 s RPD faktorem 2.1316, pro refraktometrickou sušinu R2 0.9709 s RPD 3.5143, pro stanovení množství kyselin R2 0.8429 a RPD 1.4881, pro stanovení pH R2 0.8128 a RPD 1.5699. Nejlepšího kalibračního modelu bylo dosaženo u stanovení množství refraktometrické sušiny. Získané výsledky představují slibný potenciál, avšak bylo by nutné kalibrační soubory rozšířit o větší množství vzorků a zahrnout i meziroční variabilitu.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Research Pomological Centre</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů