All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Non-destructive determination of apple quality parameters of variety ´Red Jonaprince´ using near infrared spectroscopy

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000130" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000130 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Nedestruktivní určování parametrů kvality jablek pdrůdy ´Red Jonaprince´ pomocí blízké infračervené spektrometrie

  • Original language description

    Spektrometrie v blízké infračervené oblasti spektra může být použita i pro účely určování kvality ovoce. Lze ji na příklad využít pro nedestruktivní určování obsahu pevných rozpustných látek, pevnosti dužniny, pH a obsahu kyselin u jablek odrůdy ´Red Jonaprince´. Ze spektrálních dat a hodnot získaných klasickými destruktivními metodami jsme vytvořili kalibrační modely pro následné neinvazivní měření. Bylo prokázáno, že použití laboratorního přístroje Antaris II poskytuje přesnější výsledky. Přístroj MicroPhazir je značně méně přesný, ale jeho výhoda spočívá v mobilnosti a možnosti orientačního měření v terénu. Nejvyšší získaný determinační koeficient, konkrétně R2 = 0,960, byl získán s použitím modelu pro stanovení pevných rozpustných látek přístrojem Antaris II. Naopak nejméně přesnou metodou bylo stanovení pevnosti dužniny přístrojem MicroPhazir s determinačním koeficientem 0,361.

  • Czech name

    Nedestruktivní určování parametrů kvality jablek pdrůdy ´Red Jonaprince´ pomocí blízké infračervené spektrometrie

  • Czech description

    Spektrometrie v blízké infračervené oblasti spektra může být použita i pro účely určování kvality ovoce. Lze ji na příklad využít pro nedestruktivní určování obsahu pevných rozpustných látek, pevnosti dužniny, pH a obsahu kyselin u jablek odrůdy ´Red Jonaprince´. Ze spektrálních dat a hodnot získaných klasickými destruktivními metodami jsme vytvořili kalibrační modely pro následné neinvazivní měření. Bylo prokázáno, že použití laboratorního přístroje Antaris II poskytuje přesnější výsledky. Přístroj MicroPhazir je značně méně přesný, ale jeho výhoda spočívá v mobilnosti a možnosti orientačního měření v terénu. Nejvyšší získaný determinační koeficient, konkrétně R2 = 0,960, byl získán s použitím modelu pro stanovení pevných rozpustných látek přístrojem Antaris II. Naopak nejméně přesnou metodou bylo stanovení pevnosti dužniny přístrojem MicroPhazir s determinačním koeficientem 0,361.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10406 - Analytical chemistry

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Vědecké práce ovocnářské

  • ISSN

    0231-6900

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

  • Issue of the periodical within the volume

    26

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    12

  • Pages from-to

    177–188

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database