Post-harvest treatment of stone fruits for maintaining fruit quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000155" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000155 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Posklizňové ošetření peckovin s důrazem na kvalitu plodů
Original language description
Cílem výzkumu bylo testovat ošetření plodů meruněk odrůd ´Darina´, ´Goldrich´, ´Harcot´ a ´Sundrop´ ozónem během skladování v chlazeném skladu. Tento způsob skladování se porovnával s plody uložených v ULO a v MAP skladovacích sáčcích při stejné teplotě po dobu 6 týdnů. U plodů byl hodnocen úbytek hmotnosti, hniloby plodů, refraktometrická sušina, hnědnutí plodů, vláknitost dužniny, šťavnatost, aromatičnost, kyselost slupky a dužniny, natrpklost a odlučitelnost dužniny od pecky. Plody ošetřené ozónem měly úbytek hmotnosti od 4,7-14,3 %, co byl lepší výsledek než v ULO, kde bylo rozmezí od 13,7-19,3 %. Regulace skládkových hnilob byla velice dobrá u odrůdy ´Goldrich´ (5,1 %). Ostatní odrůdy dosáhly podobných hodnot jako v režimech ULO a MAP, pouze odrůda ´Harcot´ byla velice citlivá na skládkové hniloby v MAP a v ozónu. Ozón zvýšil šťavnatost a sladkost odrůd ´Goldrich´, ´Harcot´ a ´Sundrop´, u které navíc byla i jemnější dužnina než v režimech MAP a ULO. Aplikace ozónu během skladování se zdá být dobrou alternativou ke skladování v ULO podmínkách, ale musí být proveden ještě další výzkum.
Czech name
Posklizňové ošetření peckovin s důrazem na kvalitu plodů
Czech description
Cílem výzkumu bylo testovat ošetření plodů meruněk odrůd ´Darina´, ´Goldrich´, ´Harcot´ a ´Sundrop´ ozónem během skladování v chlazeném skladu. Tento způsob skladování se porovnával s plody uložených v ULO a v MAP skladovacích sáčcích při stejné teplotě po dobu 6 týdnů. U plodů byl hodnocen úbytek hmotnosti, hniloby plodů, refraktometrická sušina, hnědnutí plodů, vláknitost dužniny, šťavnatost, aromatičnost, kyselost slupky a dužniny, natrpklost a odlučitelnost dužniny od pecky. Plody ošetřené ozónem měly úbytek hmotnosti od 4,7-14,3 %, co byl lepší výsledek než v ULO, kde bylo rozmezí od 13,7-19,3 %. Regulace skládkových hnilob byla velice dobrá u odrůdy ´Goldrich´ (5,1 %). Ostatní odrůdy dosáhly podobných hodnot jako v režimech ULO a MAP, pouze odrůda ´Harcot´ byla velice citlivá na skládkové hniloby v MAP a v ozónu. Ozón zvýšil šťavnatost a sladkost odrůd ´Goldrich´, ´Harcot´ a ´Sundrop´, u které navíc byla i jemnější dužnina než v režimech MAP a ULO. Aplikace ozónu během skladování se zdá být dobrou alternativou ke skladování v ULO podmínkách, ale musí být proveden ještě další výzkum.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40105 - Horticulture, viticulture
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Volume of the periodical
18
Issue of the periodical within the volume
11
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
16-19
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—