All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Evaluation of antioxidants in fruits

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F20%3AN0000021" target="_blank" >RIV/25271121:_____/20:N0000021 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Hodnocení antioxidantů v ovoci

  • Original language description

    Práce se zabývá stanovením celkové antioxidační aktivity různých druhů drobného ovoce (třešně, rybíz, angrešt) za účelem zhodnocení jejich nutričního přínosu pro organismus. Kromě mezidruhového porovnání ovoce byl zkoumán rozdíl mezi jednotlivými odrůdami a vliv pěstebních podmínek na výslednou hodnotu antioxidační aktivity. K jejímu stanovení byla použita průtoková injekční analýza ve spojení s elektrochemickou detekcí FIA-ECD. Výhodami této metody je rychlost stanovení a použitelnost pro barevné extrakty z ovoce. Zkoumáno bylo 36 vzorků třešní, 52 vzorků rybízu (červený, černý, bílý) a 24 vzorků angreštu (červený a bílý). Antioxidační aktivita vykazovala vzrůstající tendence od nejnižších hodnot dosažených u bílého angreštu, přes červené rybízy a třešně až po nejvyšší hodnoty antioxidační aktivity stanovené v rybízech černých. Při porovnání jednotlivých odrůd měla v případě černých rybízů nejvyšší antioxidační aktivitu odrůda ‘Ometa’, v případě červených odrůda ‘Johnleer van Tets’ a u třešní odrůda ‘Skeena.’ Z hlediska zhodnocení pěstebních podmínek převládala vyšší antioxidační aktivita u ovoce pěstovaného v podmínkách ekologického zemědělství (EKO) oproti režimu s chemickou ochranou (IPM).

  • Czech name

    Hodnocení antioxidantů v ovoci

  • Czech description

    Práce se zabývá stanovením celkové antioxidační aktivity různých druhů drobného ovoce (třešně, rybíz, angrešt) za účelem zhodnocení jejich nutričního přínosu pro organismus. Kromě mezidruhového porovnání ovoce byl zkoumán rozdíl mezi jednotlivými odrůdami a vliv pěstebních podmínek na výslednou hodnotu antioxidační aktivity. K jejímu stanovení byla použita průtoková injekční analýza ve spojení s elektrochemickou detekcí FIA-ECD. Výhodami této metody je rychlost stanovení a použitelnost pro barevné extrakty z ovoce. Zkoumáno bylo 36 vzorků třešní, 52 vzorků rybízu (červený, černý, bílý) a 24 vzorků angreštu (červený a bílý). Antioxidační aktivita vykazovala vzrůstající tendence od nejnižších hodnot dosažených u bílého angreštu, přes červené rybízy a třešně až po nejvyšší hodnoty antioxidační aktivity stanovené v rybízech černých. Při porovnání jednotlivých odrůd měla v případě černých rybízů nejvyšší antioxidační aktivitu odrůda ‘Ometa’, v případě červených odrůda ‘Johnleer van Tets’ a u třešní odrůda ‘Skeena.’ Z hlediska zhodnocení pěstebních podmínek převládala vyšší antioxidační aktivita u ovoce pěstovaného v podmínkách ekologického zemědělství (EKO) oproti režimu s chemickou ochranou (IPM).

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10406 - Analytical chemistry

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    19

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    40-43

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database