Evaluation of antioxidants in fruits
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F20%3AN0000021" target="_blank" >RIV/25271121:_____/20:N0000021 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení antioxidantů v ovoci
Original language description
Práce se zabývá stanovením celkové antioxidační aktivity různých druhů drobného ovoce (třešně, rybíz, angrešt) za účelem zhodnocení jejich nutričního přínosu pro organismus. Kromě mezidruhového porovnání ovoce byl zkoumán rozdíl mezi jednotlivými odrůdami a vliv pěstebních podmínek na výslednou hodnotu antioxidační aktivity. K jejímu stanovení byla použita průtoková injekční analýza ve spojení s elektrochemickou detekcí FIA-ECD. Výhodami této metody je rychlost stanovení a použitelnost pro barevné extrakty z ovoce. Zkoumáno bylo 36 vzorků třešní, 52 vzorků rybízu (červený, černý, bílý) a 24 vzorků angreštu (červený a bílý). Antioxidační aktivita vykazovala vzrůstající tendence od nejnižších hodnot dosažených u bílého angreštu, přes červené rybízy a třešně až po nejvyšší hodnoty antioxidační aktivity stanovené v rybízech černých. Při porovnání jednotlivých odrůd měla v případě černých rybízů nejvyšší antioxidační aktivitu odrůda ‘Ometa’, v případě červených odrůda ‘Johnleer van Tets’ a u třešní odrůda ‘Skeena.’ Z hlediska zhodnocení pěstebních podmínek převládala vyšší antioxidační aktivita u ovoce pěstovaného v podmínkách ekologického zemědělství (EKO) oproti režimu s chemickou ochranou (IPM).
Czech name
Hodnocení antioxidantů v ovoci
Czech description
Práce se zabývá stanovením celkové antioxidační aktivity různých druhů drobného ovoce (třešně, rybíz, angrešt) za účelem zhodnocení jejich nutričního přínosu pro organismus. Kromě mezidruhového porovnání ovoce byl zkoumán rozdíl mezi jednotlivými odrůdami a vliv pěstebních podmínek na výslednou hodnotu antioxidační aktivity. K jejímu stanovení byla použita průtoková injekční analýza ve spojení s elektrochemickou detekcí FIA-ECD. Výhodami této metody je rychlost stanovení a použitelnost pro barevné extrakty z ovoce. Zkoumáno bylo 36 vzorků třešní, 52 vzorků rybízu (červený, černý, bílý) a 24 vzorků angreštu (červený a bílý). Antioxidační aktivita vykazovala vzrůstající tendence od nejnižších hodnot dosažených u bílého angreštu, přes červené rybízy a třešně až po nejvyšší hodnoty antioxidační aktivity stanovené v rybízech černých. Při porovnání jednotlivých odrůd měla v případě černých rybízů nejvyšší antioxidační aktivitu odrůda ‘Ometa’, v případě červených odrůda ‘Johnleer van Tets’ a u třešní odrůda ‘Skeena.’ Z hlediska zhodnocení pěstebních podmínek převládala vyšší antioxidační aktivita u ovoce pěstovaného v podmínkách ekologického zemědělství (EKO) oproti režimu s chemickou ochranou (IPM).
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Volume of the periodical
19
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
40-43
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—