Antioxidant characteristics of apples grown in the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F23%3AN0000030" target="_blank" >RIV/25271121:_____/23:N0000030 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antioxidační charakteristiky jablek pěstovaných v ČR
Original language description
Jablka (Malus domestica Borkh.) patří celosvětově mezi nejoblíbenější a nejkonzumovanější ovoce. Na trhu jsou dostupné po celý rok. Jablka jsou také hlavním potenciálním zdrojem polyfenolů v severoamerické a evropské stravě. Polyfenoly, které se přirozeně vyskytují v ovoci a zelenině, zvyšují kvalitu jablek a přispívají k jejich organoleptické a senzorické kvalitě jakož i k nutriční hodnotě pro spotřebitele. Řada studií prokázala, že polyfenoly v lidské stravě mají příznivé účinky na zdraví tím, že chrání tělo před poškozením způsobeným oxidačním stresem. Polyfenoly v dietě mohou také hrát pozitivní roli v prevenci kardiovaskulárních a onkologických chorob. V rámci naší studie byly měřeny antioxidační charakteristiky vybraných odrůd jabloní a sledován vliv pěstebních podmínek, lokality pěstování, podnoží a ročníku. Byla stanovována celková antioxidační aktivita a obsahy celkových polyfenolů pomocí spektrofotometrických metod. Výrazné rozdíly mezi ročníky byly naměřeny u odrůdy ´Golden Delicious´ na podnoži MM106 v lokalitě Bílé Podolí, kde v roce 2022 bylo naměřena hodnota 157,0 μmol/L Troloxu/100 g čerstvého ovoce, respektive 91,1 mg kyseliny gallové/100 g čerstvého ovoce a v roce 2023 69,2 μmol/L Troloxu/100 g čerstvého ovoce, respektive 23,5 mg kyseliny gallové/100 g čerstvého ovoce.
Czech name
Antioxidační charakteristiky jablek pěstovaných v ČR
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910296" target="_blank" >QK1910296: Effectiveness of new techniques for regulating harmful factors in fruit growing</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Volume of the periodical
22
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
12-15
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—