All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Antioxidant characteristics of apples grown in the Czech Republic

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F23%3AN0000030" target="_blank" >RIV/25271121:_____/23:N0000030 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Antioxidační charakteristiky jablek pěstovaných v ČR

  • Original language description

    Jablka (Malus domestica Borkh.) patří celosvětově mezi nejoblíbenější a nejkonzumovanější ovoce. Na trhu jsou dostupné po celý rok. Jablka jsou také hlavním potenciálním zdrojem polyfenolů v severoamerické a evropské stravě. Polyfenoly, které se přirozeně vyskytují v ovoci a zelenině, zvyšují kvalitu jablek a přispívají k jejich organoleptické a senzorické kvalitě jakož i k nutriční hodnotě pro spotřebitele. Řada studií prokázala, že polyfenoly v lidské stravě mají příznivé účinky na zdraví tím, že chrání tělo před poškozením způsobeným oxidačním stresem. Polyfenoly v dietě mohou také hrát pozitivní roli v prevenci kardiovaskulárních a onkologických chorob. V rámci naší studie byly měřeny antioxidační charakteristiky vybraných odrůd jabloní a sledován vliv pěstebních podmínek, lokality pěstování, podnoží a ročníku. Byla stanovována celková antioxidační aktivita a obsahy celkových polyfenolů pomocí spektrofotometrických metod. Výrazné rozdíly mezi ročníky byly naměřeny u odrůdy ´Golden Delicious´ na podnoži MM106 v lokalitě Bílé Podolí, kde v roce 2022 bylo naměřena hodnota 157,0 μmol/L Troloxu/100 g čerstvého ovoce, respektive 91,1 mg kyseliny gallové/100 g čerstvého ovoce a v roce 2023 69,2 μmol/L Troloxu/100 g čerstvého ovoce, respektive 23,5 mg kyseliny gallové/100 g čerstvého ovoce.

  • Czech name

    Antioxidační charakteristiky jablek pěstovaných v ČR

  • Czech description

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10406 - Analytical chemistry

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910296" target="_blank" >QK1910296: Effectiveness of new techniques for regulating harmful factors in fruit growing</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    22

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    12-15

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database