Results of traditional apple tasting in Holovousy in 2023
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F23%3AN0000051" target="_blank" >RIV/25271121:_____/23:N0000051 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výsledky tradiční degustace jablek v Holovousích v roce 2023
Original language description
Tradiční degustace jablek se uskutečnila na VŠÚO Holovousy dne 26. ledna 2023. Organoleptického hodnocení se letos zúčastnilo 54 hodnotitelů z řad ovocnářů, zahrádkářů, šlechtitelů, zástupců ÚKZÚZ, zaměstnanců VŠÚO i studentů střední odborné školy. Jednalo se již o 54. ročník tradiční zimní degustace, která je pravidelně organizována za účelem zhodnocení výsledků novošlechtění a jejich porovnání se standardními a starými odrůdami. V rámci degustace bylo hodnoceno 40 vzorků vybraných odrůd a novošlechtění jablek, které pocházely z genofondů a šlechtitelských programů VŠÚO Holovousy, od soukromého šlechtitele pana Josefa Buzrly a dalších pěstitelů. Nejlépe bylo hodnoceno novovošlechtění HL 1282 z VŠÚO Holovousy a odrůda Jonaprince. V dalším pořadí následovalo novošlechtění 336/6 Vanessa a klubová odrůda Kanzi. Velmi dobře byly hodnoceny také odrůdy Artiga, Meteor, Pinova a Ghiva, které se v celkovém hodnocení umístily do desátého místa. Svou kvalitu potvrdilo i novošlechtění HL 353/04, které zvítězilo v degustaci v minulém roce. Kromě základního pořadí byly letos sledovány také změny v pořadí vzorků dle různých věkových kategorií hodnotitelů. Zahradnictví. 2023, 22(3): 28–31. ISSN 1213-7596.
Czech name
Výsledky tradiční degustace jablek v Holovousích v roce 2023
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40105 - Horticulture, viticulture
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů