All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Salinity tolerance of fruit trees in in vitro condition

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F24%3AN0000023" target="_blank" >RIV/25271121:_____/24:N0000023 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://vpovsuo.cz/tolerance-salinity-ovocnych-druhu-v-in-vitro-podminkach/" target="_blank" >https://vpovsuo.cz/tolerance-salinity-ovocnych-druhu-v-in-vitro-podminkach/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.60702/17w7-a851" target="_blank" >10.60702/17w7-a851</a>

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Tolerance salinity ovocných druhů v in vitro podmínkách

  • Original language description

    Zasolení půdy neboli salinita je celosvětovým problémem, který má vliv na zemědělskou produkci. Většina studií o salinitě je zaměřená na obiloviny a exotické druhy rostlin, zato existuje minimální množství literatury o jádrovinách a peckovinách. Byla sledována tolerance salinity vybraných druhů jádrovin, peckovin a drobného ovoce v podmínkách in vitro na různých koncentracích NaCl v multiplikačním médiu po dobu téměř 1 roku. Na rostlinách byl pozorován jejich habitus a spektrofotometricky změřen obsah rostlinných barviv. Ve většině případů se projevil pokles jejich koncentrace s rostoucím obsahem soli v porovnání s nulovou variantou (NaCl0 = 0 g/L NaCl). Nejvýraznější pokles nastal u peckovin v porovnání NaCl0 (průměrně 0,594 mg/g chlorofylů, a 0,074 mg/g karotenoidů) a maximální koncentrace NaCl5 (průměrně 0,142 mg/g chlorofylů a 0,033 karotenoidů). I u většiny jádrovin se koncentrace barviv s rostoucím zasolením snižovala. Průměrně činila 0,505 mg/g chlorofylů a 0,069 mg/g karotenoidů, v případě varianty NaCl5 klesla na 0,268 mg/g chlorofylů a 0,060 mg/g karotenoidů. Naopak u odrůdy ‘Erika’ se obsahy chlorofylů při koncentraci NaCl7,5 zvýšily a u karotenoidů se pohybovaly skokově. U drobného ovoce se snížily (NaCl0: 0,457 mg/g chlorofylů a 0,078 mg/g karotenoidů NaCl5; 0,266 mg/g chlorofylů a 0,058 mg/g karotenoidů). Výjimku tvořily ‘Trnavská’ moruše, zimolez ‘Zoluška’ a cicimek ‘Gagadzao’, u kterých došlo uִ koncentrace NaCl2,5 k nárůstu koncentrace barviv.

  • Czech name

    Tolerance salinity ovocných druhů v in vitro podmínkách

  • Czech description

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Vědecké práce ovocnářské

  • ISSN

  • e-ISSN

    2695-1347

  • Volume of the periodical

    30

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    12

  • Pages from-to

    111-122

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database