Salinity tolerance of fruit trees in in vitro condition
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F24%3AN0000023" target="_blank" >RIV/25271121:_____/24:N0000023 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vpovsuo.cz/tolerance-salinity-ovocnych-druhu-v-in-vitro-podminkach/" target="_blank" >https://vpovsuo.cz/tolerance-salinity-ovocnych-druhu-v-in-vitro-podminkach/</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.60702/17w7-a851" target="_blank" >10.60702/17w7-a851</a>
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Tolerance salinity ovocných druhů v in vitro podmínkách
Original language description
Zasolení půdy neboli salinita je celosvětovým problémem, který má vliv na zemědělskou produkci. Většina studií o salinitě je zaměřená na obiloviny a exotické druhy rostlin, zato existuje minimální množství literatury o jádrovinách a peckovinách. Byla sledována tolerance salinity vybraných druhů jádrovin, peckovin a drobného ovoce v podmínkách in vitro na různých koncentracích NaCl v multiplikačním médiu po dobu téměř 1 roku. Na rostlinách byl pozorován jejich habitus a spektrofotometricky změřen obsah rostlinných barviv. Ve většině případů se projevil pokles jejich koncentrace s rostoucím obsahem soli v porovnání s nulovou variantou (NaCl0 = 0 g/L NaCl). Nejvýraznější pokles nastal u peckovin v porovnání NaCl0 (průměrně 0,594 mg/g chlorofylů, a 0,074 mg/g karotenoidů) a maximální koncentrace NaCl5 (průměrně 0,142 mg/g chlorofylů a 0,033 karotenoidů). I u většiny jádrovin se koncentrace barviv s rostoucím zasolením snižovala. Průměrně činila 0,505 mg/g chlorofylů a 0,069 mg/g karotenoidů, v případě varianty NaCl5 klesla na 0,268 mg/g chlorofylů a 0,060 mg/g karotenoidů. Naopak u odrůdy ‘Erika’ se obsahy chlorofylů při koncentraci NaCl7,5 zvýšily a u karotenoidů se pohybovaly skokově. U drobného ovoce se snížily (NaCl0: 0,457 mg/g chlorofylů a 0,078 mg/g karotenoidů NaCl5; 0,266 mg/g chlorofylů a 0,058 mg/g karotenoidů). Výjimku tvořily ‘Trnavská’ moruše, zimolez ‘Zoluška’ a cicimek ‘Gagadzao’, u kterých došlo uִ koncentrace NaCl2,5 k nárůstu koncentrace barviv.
Czech name
Tolerance salinity ovocných druhů v in vitro podmínkách
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
—
e-ISSN
2695-1347
Volume of the periodical
30
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
12
Pages from-to
111-122
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—