Occurence of Fusarium mycotoxins in Czech wheat in 2003-2004
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F05%3A%230000016" target="_blank" >RIV/25328859:_____/05:#0000016 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Occurence of Fusarium mycotoxins in Czech wheat in 2003-2004
Original language description
The deoxynivalenol content, presence of kernels infected by Fusarium spp. pathogens and the frequency of kernels visually infected by Fusarium head blight in wheat intended for human consumption were monitored in 2003-2004. About 1,000 samples provided by growers from various regions of the Czech Republic were analysed each year. For the samples from 2004 with the deoxynivalenol content above the limit of detection (0.20 mg.kg-1), the zearalenon content was also assessed. In 2003 and 2004, deoxynivalenol was detected in 4.0 and 4.5 % of the examined samples at the maximum values of 5.1 mg.kg-1 and 18.3 mg.kg-1, respectively. The values of the zearalenon content were low; values above the limit of detection of the method used (0.05 mg.kg-1) were found for 9 samples only and the maximum value was 0.12 mg.kg-1. Significant correlations were found between the deoxynivalenol content, percentage of kernels infected by Fusarium spp. pathogens and the frequency of visually scabby kernels.
Czech name
Výskyt fuzariových mykotoxinů v českých pšenicích v letech 2003-2004
Czech description
V letech 2003-2004 byl v potravinářské pšenici sledován obsah deoxynivalenolu (DON), přítomnost zrn infikovaných patogeny Fusarium spp. a četnost výskytu zrn s vizuálním příznaky napadení. Každým rokem byly analyzováno přibližně 1,000 vzorků poskytnutýchpěstiteli z různých částí ČR. Pro vzorky roku 2004 s obsahem (DON) nad limit detekce (0,200 mg.kg-1) byl stanoven také obsah zearalenonu. V roce 2003 byl DON detekován u 4,0 % sledovaných vzorků, maximální zjištěná hodnota byla 5,1 mg.kg-1, v roce 2004u 4,5 % sledovaných vzorků, maximální zjištěná hodnota činila 18,3 mg.kg-1. Zjištěné hodnoty obsahu zearalenonu byly nízké, hodnoty nad limitem detekce užité metody (0,050 mg.kg-1) byly nalezeny pouze u 9 vzorků, maximální zjištěná maximální hodnota byla0,124 mg.kg-1. V obou sledovaných letech byly nalezeny průkazné korelace mezi obsahem DON, podílem zrn infikovaných patogeny Fusarium spp. a četností viditelně fuzariózních zrn.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
The BCPC International Congress. Crop Science & Technology 2005. Congress Proceedings. Volume 1.
ISBN
1901396657
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
437-440
Publisher name
The British Crop Protection Council
Place of publication
Hampshire
Event location
Glasgow
Event date
Jan 1, 2005
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—