Fusarium spp. and Fusarium mycotoxins in breadmaking wheat in the Czech Republic in 2003-2004
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F05%3A%230000014" target="_blank" >RIV/25328859:_____/05:#0000014 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Fuzária a fuzáriové mykotoxiny v potravinářské pšenici v ČR v letech 2003-2004
Original language description
Ve vzorcích potravinářské pšenice byl sledován obsah deoxynivalenolu a zearalenonu a přítomnost zrn napadených patogeny Fusarium spp. V obou sledovaných letech byly nalezeny průkazné korelace mezi obsahem deoxynivalenolu a četností zrn napadených patogeny Fusarium spp. Zjištěný obsah zearalenonu byl nízký. Vzhledem k silné závislosti napadení porostu fuzárii na počasí existuje velká variabilita ve výskytu mykotoxinů v produkci jednotlivých sklizňových let. V rámci ČR jsou pozorovány i značné regionálnírozdíly. Je proto nezbytné sledovat výskyt mykotoxinů i napadení fuzárii v delší časové řadě a zahrnout vzorky z různých lokalit.
Czech name
Fuzária a fuzáriové mykotoxiny v potravinářské pšenici v ČR v letech 2003-2004
Czech description
Ve vzorcích potravinářské pšenice byl sledován obsah deoxynivalenolu a zearalenonu a přítomnost zrn napadených patogeny Fusarium spp. V obou sledovaných letech byly nalezeny průkazné korelace mezi obsahem deoxynivalenolu a četností zrn napadených patogeny Fusarium spp. Zjištěný obsah zearalenonu byl nízký. Vzhledem k silné závislosti napadení porostu fuzárii na počasí existuje velká variabilita ve výskytu mykotoxinů v produkci jednotlivých sklizňových let. V rámci ČR jsou pozorovány i značné regionálnírozdíly. Je proto nezbytné sledovat výskyt mykotoxinů i napadení fuzárii v delší časové řadě a zahrnout vzorky z různých lokalit.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2005
ISBN
80-86555-63-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
233-237
Publisher name
Výzkumný ústav rostlinné výroby
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 1, 2005
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—