All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Fusarium mycotoxins in oats

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F08%3A%230000383" target="_blank" >RIV/25328859:_____/08:#0000383 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Fusarium mycotoxins in oats

  • Original language description

    An important factor influencing food quality and health safety is the occurrence of mycotoxins and their producers, microscopic fungi, in agricultural commodities. New findings reveal that though the infection is not necessarily visible on oat during thegrowing season, the Fusarium species are common to attack the crop under favourable climatic conditions and contaminate it by their toxic products. In 2005-2007, various oat cultivars were examined for a content of some Fusarium mycotoxins under conditions of artificial infection and also the oat samples collected in various regions of the Czech Republic were screened for proportions of various Fusarium pathogens, the content of deoxynivalenol and T-2 toxin. The relationships between the presence of Fusarium pathogens, mycotoxin levels and yield elements were studied. The spectrum of the genus Fusarium consisted particularly of the species producing T-2 and HT-2 toxins. These substances shall be limited in the EU in the near future.

  • Czech name

    Fuzáriové mykotoxiny v ovsu

  • Czech description

    Výskyt mykotoxinů a jejich producentů, mikroskopických hub, v zemědělských komoditách je důležitým faktorem, který ovlivňuje kvalitu a zdravotní nezávadnost potravin. Nové poznatky ukazují, že ačkoli jednotlivé druhy rodu Fusarium v příznivých klimatických podmínkách běžně oves napadají a kontaminují jej svými toxiny, infekce nemusí být na ovsu během vegetace viditelná. V letech 2005-2007 byl v podmínkách umělé infekce testován soubor odrůd ovsa na obsah fuzariových mykotoxinů. Současně bylo u vzorků ovsa z různých oblastí ČR hodnoceno zastoupení různých patogenů rodu Fusarium a obsah deoxynivalenolu a T-2 toxinu. Byl hodnocen vztah mezi přítomností fuzariových patogenů, úrovní obsahu mykotoxinů a výnosotvornými prvky. Skupina druhů rodu Fusarium se skládá zvláště z druhů produkujících T-2 a HT-2 toxiny. V blízké době budou tyto látky v EU limitovány.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Proceedings of 4th International Congress Flour - Bread `07, 6th Croatian Congress of Cereal Technologists

  • ISBN

    978-953-7005-15-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

  • Publisher name

    University of Josip Juraj Strossmayer of Osijek

  • Place of publication

    Osijek

  • Event location

    Opatija

  • Event date

    Jan 1, 2007

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article

    000258429900039