Fusarium mycotoxins in oats
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F08%3A%230000383" target="_blank" >RIV/25328859:_____/08:#0000383 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Fusarium mycotoxins in oats
Original language description
An important factor influencing food quality and health safety is the occurrence of mycotoxins and their producers, microscopic fungi, in agricultural commodities. New findings reveal that though the infection is not necessarily visible on oat during thegrowing season, the Fusarium species are common to attack the crop under favourable climatic conditions and contaminate it by their toxic products. In 2005-2007, various oat cultivars were examined for a content of some Fusarium mycotoxins under conditions of artificial infection and also the oat samples collected in various regions of the Czech Republic were screened for proportions of various Fusarium pathogens, the content of deoxynivalenol and T-2 toxin. The relationships between the presence of Fusarium pathogens, mycotoxin levels and yield elements were studied. The spectrum of the genus Fusarium consisted particularly of the species producing T-2 and HT-2 toxins. These substances shall be limited in the EU in the near future.
Czech name
Fuzáriové mykotoxiny v ovsu
Czech description
Výskyt mykotoxinů a jejich producentů, mikroskopických hub, v zemědělských komoditách je důležitým faktorem, který ovlivňuje kvalitu a zdravotní nezávadnost potravin. Nové poznatky ukazují, že ačkoli jednotlivé druhy rodu Fusarium v příznivých klimatických podmínkách běžně oves napadají a kontaminují jej svými toxiny, infekce nemusí být na ovsu během vegetace viditelná. V letech 2005-2007 byl v podmínkách umělé infekce testován soubor odrůd ovsa na obsah fuzariových mykotoxinů. Současně bylo u vzorků ovsa z různých oblastí ČR hodnoceno zastoupení různých patogenů rodu Fusarium a obsah deoxynivalenolu a T-2 toxinu. Byl hodnocen vztah mezi přítomností fuzariových patogenů, úrovní obsahu mykotoxinů a výnosotvornými prvky. Skupina druhů rodu Fusarium se skládá zvláště z druhů produkujících T-2 a HT-2 toxiny. V blízké době budou tyto látky v EU limitovány.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Proceedings of 4th International Congress Flour - Bread `07, 6th Croatian Congress of Cereal Technologists
ISBN
978-953-7005-15-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
—
Publisher name
University of Josip Juraj Strossmayer of Osijek
Place of publication
Osijek
Event location
Opatija
Event date
Jan 1, 2007
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
000258429900039