All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Comparison of growing and malting parameters of two-row winter and spring barley

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F06%3A%230000185" target="_blank" >RIV/25328859:_____/06:#0000185 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Srovnání pěstitelských a sladovnických parametrů 2-řadého ozimého a jarního ječmene

  • Original language description

    Ozimý ječmen byl v ČR dlouhou dobu považován výhradně za surovinu důležitou pro krmení, zvláště 6-řadé odrůdy, naprosto nevhodné pro sladovnické využití. Jiná situace je ve Francii, kde 6-řadé odrůdy Plaisant a Esterel měly značný význam pro sladovnickýprůmysl, a dokonce byly vhodným zdrojem suroviny pro výrobu exportního sladu pro země jižní Ameriky. Za rozhodující kriteria byl považován výnos o 20-30% vyšší oproti jarním ječmenům a rovněž dosahovaná vysoká hodnota diastatické mohutnosti. I když cenasladu z ozimého 6-řadého ječmene je o 20% nižší, přesto je to pro výrobce ječmene i sladu cena ekonomicky výhodná. V období, kdy se projevil v ČR nedostatek jarního ječmene, začaly se pro sladovnické účely teprve používat 2-řadé typy ozimých ječmenů.

  • Czech name

    Srovnání pěstitelských a sladovnických parametrů 2-řadého ozimého a jarního ječmene

  • Czech description

    Ozimý ječmen byl v ČR dlouhou dobu považován výhradně za surovinu důležitou pro krmení, zvláště 6-řadé odrůdy, naprosto nevhodné pro sladovnické využití. Jiná situace je ve Francii, kde 6-řadé odrůdy Plaisant a Esterel měly značný význam pro sladovnickýprůmysl, a dokonce byly vhodným zdrojem suroviny pro výrobu exportního sladu pro země jižní Ameriky. Za rozhodující kriteria byl považován výnos o 20-30% vyšší oproti jarním ječmenům a rovněž dosahovaná vysoká hodnota diastatické mohutnosti. I když cenasladu z ozimého 6-řadého ječmene je o 20% nižší, přesto je to pro výrobce ječmene i sladu cena ekonomicky výhodná. V období, kdy se projevil v ČR nedostatek jarního ječmene, začaly se pro sladovnické účely teprve používat 2-řadé typy ozimých ječmenů.

Classification

  • Type

    C - Chapter in a specialist book

  • CEP classification

    GE - Plant cultivation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Book/collection name

    Ječmenářská ročenka 2007

  • ISBN

    80-86576-22-1

  • Number of pages of the result

    6

  • Pages from-to

    226-231

  • Number of pages of the book

  • Publisher name

    Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

  • Place of publication

    Praha

  • UT code for WoS chapter