Comparison of growing and malting parameters of two-row winter and spring barley
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F06%3A%230000185" target="_blank" >RIV/25328859:_____/06:#0000185 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Srovnání pěstitelských a sladovnických parametrů 2-řadého ozimého a jarního ječmene
Original language description
Ozimý ječmen byl v ČR dlouhou dobu považován výhradně za surovinu důležitou pro krmení, zvláště 6-řadé odrůdy, naprosto nevhodné pro sladovnické využití. Jiná situace je ve Francii, kde 6-řadé odrůdy Plaisant a Esterel měly značný význam pro sladovnickýprůmysl, a dokonce byly vhodným zdrojem suroviny pro výrobu exportního sladu pro země jižní Ameriky. Za rozhodující kriteria byl považován výnos o 20-30% vyšší oproti jarním ječmenům a rovněž dosahovaná vysoká hodnota diastatické mohutnosti. I když cenasladu z ozimého 6-řadého ječmene je o 20% nižší, přesto je to pro výrobce ječmene i sladu cena ekonomicky výhodná. V období, kdy se projevil v ČR nedostatek jarního ječmene, začaly se pro sladovnické účely teprve používat 2-řadé typy ozimých ječmenů.
Czech name
Srovnání pěstitelských a sladovnických parametrů 2-řadého ozimého a jarního ječmene
Czech description
Ozimý ječmen byl v ČR dlouhou dobu považován výhradně za surovinu důležitou pro krmení, zvláště 6-řadé odrůdy, naprosto nevhodné pro sladovnické využití. Jiná situace je ve Francii, kde 6-řadé odrůdy Plaisant a Esterel měly značný význam pro sladovnickýprůmysl, a dokonce byly vhodným zdrojem suroviny pro výrobu exportního sladu pro země jižní Ameriky. Za rozhodující kriteria byl považován výnos o 20-30% vyšší oproti jarním ječmenům a rovněž dosahovaná vysoká hodnota diastatické mohutnosti. I když cenasladu z ozimého 6-řadého ječmene je o 20% nižší, přesto je to pro výrobce ječmene i sladu cena ekonomicky výhodná. V období, kdy se projevil v ČR nedostatek jarního ječmene, začaly se pro sladovnické účely teprve používat 2-řadé typy ozimých ječmenů.
Classification
Type
C - Chapter in a specialist book
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Book/collection name
Ječmenářská ročenka 2007
ISBN
80-86576-22-1
Number of pages of the result
6
Pages from-to
226-231
Number of pages of the book
—
Publisher name
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
Place of publication
Praha
UT code for WoS chapter
—