Quality of bread wheat from the 2007 harvest
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F07%3A%230000251" target="_blank" >RIV/25328859:_____/07:#0000251 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalita potravinářské pšenice z roku 2007
Original language description
Kvalita zrna potravinářské pšenice sklizené v České republice je každoročně hodnocena u 1000 vzorků poskytnutých pěstiteli z celé České republiky. Kvalita je hodnocena podle požadavků ČSN 46 1100-2 kladených na zrno pekárenské pšenice. Nadprůměrně tepléa suché počasí během vegetační doby 2006-2007 mělo pozitivní vliv na výslednou kvalitu pšeničného zrna. Pšeničné zrno sklizené v roce 2007 má nízkou aktivitu amylolytických enzymů. Aktivitu enzymů zrna je třeba před pekárenským využitím zvýšit přidáním sladové mouky, nebo přímým přidáním a-amylasy. Průměrná hodnota obsahu dusíkatých látek v sušině zrna a sedimentačního indexu naznačuje, že zrno pekárenské pšenice má v endospermu zrna vysoký obsah bílkovin s velmi dobrou pekárenskou kvalitou. Zrno má dostatečný objem, který by měl zajistit dobrou výtěžnost mouky.
Czech name
Kvalita potravinářské pšenice z roku 2007
Czech description
Kvalita zrna potravinářské pšenice sklizené v České republice je každoročně hodnocena u 1000 vzorků poskytnutých pěstiteli z celé České republiky. Kvalita je hodnocena podle požadavků ČSN 46 1100-2 kladených na zrno pekárenské pšenice. Nadprůměrně tepléa suché počasí během vegetační doby 2006-2007 mělo pozitivní vliv na výslednou kvalitu pšeničného zrna. Pšeničné zrno sklizené v roce 2007 má nízkou aktivitu amylolytických enzymů. Aktivitu enzymů zrna je třeba před pekárenským využitím zvýšit přidáním sladové mouky, nebo přímým přidáním a-amylasy. Průměrná hodnota obsahu dusíkatých látek v sušině zrna a sedimentačního indexu naznačuje, že zrno pekárenské pšenice má v endospermu zrna vysoký obsah bílkovin s velmi dobrou pekárenskou kvalitou. Zrno má dostatečný objem, který by měl zajistit dobrou výtěžnost mouky.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QG50041" target="_blank" >QG50041: Quality and safety factors and their relationship with cereal quality parameters</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
55
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
8-10
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—