Cereals with a lower content of phytate phosphorus in grain - A way to avoid mineral malnutrition
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F08%3A%230000397" target="_blank" >RIV/25328859:_____/08:#0000397 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/46904841:_____/08:#0000006
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Cereals with a lower content of phytate phosphorus in grain - A way to avoid mineral malnutrition
Original language description
Phytates in cereals are a source of energy and a storage place of mineral substances and, at the same time, they are toxicants, which produce insoluble, biologically ineffective complexes with a number of important mineral substances. Therefore, they areconsidered as a main cause of mineral malnutrition in humans. A way how to solve these problems is to grow cereals with the genetically determined reduced content of phytate P in grain. In the assortment of cultivars of cereals (winter wheat, spring andwinter barley, and triticale), significant positive relation of the increased phytate P content to N-substances content and negative relation to Fe and Zn content (particularly in barley) were found. Based on the barley example, results of the use of materials with the genetically reduced content of phytate P and screening methods for detection of inorganic P in grain and prospects for the development of cultivars with hulless grain suitable for healthy human nutrition are discussed.
Czech name
Obiloviny s nižším obsahem fytátového fosforu v zrnu - způsob prevence nesprávné minerální výživy
Czech description
Fytáty jsou zdrojem energie a zásobním místem minerálních látek, ale současně toxikanty, které produkují nerozpustné, biologicky inaktivní komplexy s mnohými minerálnámi látkami. Proto jsou považovány za hlavní příčinu minerálních malnutricií u lidí. Pěstování obilovin s geneticky determinovaným sníženým obsahem fytátového fosforu (P) v zrně je cestou vedoucí k řešení tohoto problému. V sortimentu odrůd obilovin (pšenice ozimá, ječmen jarní a ozimý a tritikale) byly nalezeny průkazné pozitivní vztahy mezi obsahem obsahem fytátového P a obsahem N-látek a negativní vztahy vůči obsahu Fe a Zn (zejména u ječmene). Na příkladě ječmene jsou diskutovány výsledky využití materiálů s geneticky redukovaným obsahem fytátového P a screeningové metody detekce anorganického P v zrně a perspektivy tvorby odrůd s bezpluchým zrnem, vhodných pro zdravou lidskou výživu.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Proceedings of the 4th International Congress Flour - Bread ´07. 6th Croatian Congress of Cereal Technologists
ISBN
978-953-7005-15-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
—
Publisher name
University of Josip Juraj Strossmayer of Osijek
Place of publication
Osijek
Event location
Opatija
Event date
Jan 1, 2007
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—