Evaluation of the quality of food wheat from the harvest of 2014
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F14%3A%230000819" target="_blank" >RIV/25328859:_____/14:#0000819 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://eagri.cz/public/web/file/365762/SVZ_Obiloviny_12_2014.pdf" target="_blank" >http://eagri.cz/public/web/file/365762/SVZ_Obiloviny_12_2014.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vyhodnocení kvality potravinářské pšenice ze sklizně roku 2014
Original language description
Zpráva informuje o výsledcích hodnocení kvality potravinářské pšenice ze sklizně 2014 na území České republiky. Celkem bylo hodnoceno 550 vzorků pekárenské pšenice podle požadavků ČSN 46 1100-2, tj. obsah příměsí a nečistot, objemová hmotnost, číslo poklesu, obsah N-látek a Zelenyho sedimentační test. Výsledky jsou zpracovány formou tabulek, grafů a slovního hodnocení v rámci celé ČR, oblastech Čech, Moravy a jednotlivých krajů. Požadavky na jakost pekárenské pšenice ve čtyřech hodnocených parametrech (tj. bez příměsí a nečistot) splnilo 51 % vzorků z Čechách a 64 % vzorků z Moravy. Objemová hmotnost a číslo poklesu byly v průměru nadstandardní, Zelenyho test mírně podprůměrný. Problémy byly s obsahem N-látek, kdy vyhovělo 68 % vzorků. Kvalita pšenicese lišila v jednotlivých regionech, hlavně vlivem rozdílů v množství a době srážek. Specifitou ročníku jsou vysoké dosahované výnosy.
Czech name
Vyhodnocení kvality potravinářské pšenice ze sklizně roku 2014
Czech description
Zpráva informuje o výsledcích hodnocení kvality potravinářské pšenice ze sklizně 2014 na území České republiky. Celkem bylo hodnoceno 550 vzorků pekárenské pšenice podle požadavků ČSN 46 1100-2, tj. obsah příměsí a nečistot, objemová hmotnost, číslo poklesu, obsah N-látek a Zelenyho sedimentační test. Výsledky jsou zpracovány formou tabulek, grafů a slovního hodnocení v rámci celé ČR, oblastech Čech, Moravy a jednotlivých krajů. Požadavky na jakost pekárenské pšenice ve čtyřech hodnocených parametrech (tj. bez příměsí a nečistot) splnilo 51 % vzorků z Čechách a 64 % vzorků z Moravy. Objemová hmotnost a číslo poklesu byly v průměru nadstandardní, Zelenyho test mírně podprůměrný. Problémy byly s obsahem N-látek, kdy vyhovělo 68 % vzorků. Kvalita pšenicese lišila v jednotlivých regionech, hlavně vlivem rozdílů v množství a době srážek. Specifitou ročníku jsou vysoké dosahované výnosy.
Classification
Type
V<sub>souhrn</sub> - Summary research report
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Number of pages
12
Place of publication
Kroměříž
Publisher/client name
Ministerstvo zemědělství České republiky
Version
—