All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Research and utilization of common buckwheat in marginal area conditions

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F16%3AN0000086" target="_blank" >RIV/25328859:_____/16:N0000086 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/26791251:_____/16:N0000006

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Výzkum a využití pohanky v podmínkách marginální oblasti

  • Original language description

    Pohanka patří botanicky do čeledi Polygonaceae, ale podle využití (plodem je nažka) se zařazuje mezi obilniny. Pravlastí pohanky je oblast Himalájí. Pohanku můžeme využít k různým účelům, a to jako potravinu, pícninu, léčivo a medonosnou rostlinu. Pohanka měla v minulosti nepostradatelný význam ve výživě obyvatel, zvláště na Valašsku a Těšínsku. Od 16. století patřila mezi základní zdroje výživy. Zvýšený zájem spotřebitelů o pohanku se projevuje od 90. let minulého století, zejména pro její nezastupitelnou úlohu v racionální výživě člověka a bezlepkové dietě. Zrno pohanky má vynikající nutriční vlastnosti. Je bohatým zdrojem kvalitních bílkovin s vysokým obsahem esenciálních aminokyselin, celé řady vitamínů a zejména rutinu, který pohanka obsahuje jako jediná z obilovin a pseudoobilovin. Šlechtitelé v OSEVĚ PRO s.r.o., Výzkumné stanici travinářské v Rožnově - Zubří vyšlechtili odrůdy pohanky obecné ZITA, ZOE a ZAMIRA, které patří nejen v obsahu rutinu v semeni k absolutní špičce v tomto sortimentu.

  • Czech name

    Výzkum a využití pohanky v podmínkách marginální oblasti

  • Czech description

    Pohanka patří botanicky do čeledi Polygonaceae, ale podle využití (plodem je nažka) se zařazuje mezi obilniny. Pravlastí pohanky je oblast Himalájí. Pohanku můžeme využít k různým účelům, a to jako potravinu, pícninu, léčivo a medonosnou rostlinu. Pohanka měla v minulosti nepostradatelný význam ve výživě obyvatel, zvláště na Valašsku a Těšínsku. Od 16. století patřila mezi základní zdroje výživy. Zvýšený zájem spotřebitelů o pohanku se projevuje od 90. let minulého století, zejména pro její nezastupitelnou úlohu v racionální výživě člověka a bezlepkové dietě. Zrno pohanky má vynikající nutriční vlastnosti. Je bohatým zdrojem kvalitních bílkovin s vysokým obsahem esenciálních aminokyselin, celé řady vitamínů a zejména rutinu, který pohanka obsahuje jako jediná z obilovin a pseudoobilovin. Šlechtitelé v OSEVĚ PRO s.r.o., Výzkumné stanici travinářské v Rožnově - Zubří vyšlechtili odrůdy pohanky obecné ZITA, ZOE a ZAMIRA, které patří nejen v obsahu rutinu v semeni k absolutní špičce v tomto sortimentu.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510204" target="_blank" >QJ1510204: Technologies and methods for the preservation of quality, safety and nutritional value of the selected plant foodstuff ingredients</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů