Research and utilization of common buckwheat in marginal area conditions
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26791251%3A_____%2F16%3AN0000006" target="_blank" >RIV/26791251:_____/16:N0000006 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/25328859:_____/16:N0000086
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výzkum a využití pohanky v podmínkách marginální oblasti
Original language description
Pohanka patří botanicky do čeledi Polygonaceae, ale podle využití (plodem je nažka) se zařazuje mezi obilniny. Pravlastí pohanky je oblast Himalájí. Pohanku můžeme využít k různým účelům, a to jako potravinu, pícninu, léčivo a medonosnou rostlinu. Pohanka měla v minulosti nepostradatelný význam ve výživě obyvatel, zvláště na Valašsku a Těšínsku. Od 16. století patřila mezi základní zdroje výživy. Zvýšený zájem spotřebitelů o pohanku se projevuje od 90. let minulého století, zejména pro její nezastupitelnou úlohu v racionální výživě člověka a bezlepkové dietě. Zrno pohanky má vynikající nutriční vlastnosti. Je bohatým zdrojem kvalitních bílkovin s vysokým obsahem esenciálních aminokyselin, celé řady vitamínů a zejména rutinu, který pohanka obsahuje jako jediná z obilovin a pseudoobilovin. Šlechtitelé v OSEVĚ PRO s.r.o., Výzkumné stanici travinářské v Rožnově - Zubří vyšlechtili odrůdy pohanky obecné ZITA, ZOE a ZAMIRA, které patří nejen v obsahu rutinu v semeni k absolutní špičce v tomto sortimentu.
Czech name
Výzkum a využití pohanky v podmínkách marginální oblasti
Czech description
Pohanka patří botanicky do čeledi Polygonaceae, ale podle využití (plodem je nažka) se zařazuje mezi obilniny. Pravlastí pohanky je oblast Himalájí. Pohanku můžeme využít k různým účelům, a to jako potravinu, pícninu, léčivo a medonosnou rostlinu. Pohanka měla v minulosti nepostradatelný význam ve výživě obyvatel, zvláště na Valašsku a Těšínsku. Od 16. století patřila mezi základní zdroje výživy. Zvýšený zájem spotřebitelů o pohanku se projevuje od 90. let minulého století, zejména pro její nezastupitelnou úlohu v racionální výživě člověka a bezlepkové dietě. Zrno pohanky má vynikající nutriční vlastnosti. Je bohatým zdrojem kvalitních bílkovin s vysokým obsahem esenciálních aminokyselin, celé řady vitamínů a zejména rutinu, který pohanka obsahuje jako jediná z obilovin a pseudoobilovin. Šlechtitelé v OSEVĚ PRO s.r.o., Výzkumné stanici travinářské v Rožnově - Zubří vyšlechtili odrůdy pohanky obecné ZITA, ZOE a ZAMIRA, které patří nejen v obsahu rutinu v semeni k absolutní špičce v tomto sortimentu.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510204" target="_blank" >QJ1510204: Technologies and methods for the preservation of quality, safety and nutritional value of the selected plant foodstuff ingredients</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů