All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The influence of sprouting on wheat quality and its changes during the storage

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F18%3AN0000056" target="_blank" >RIV/25328859:_____/18:N0000056 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/26791251:_____/18:N0000021

  • Result on the web

    <a href="https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2018/2018_3_4/84-88.pdf" target="_blank" >https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2018/2018_3_4/84-88.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv porostlosti pšenice na její kvalitu a změny v průběhu skladování

  • Original language description

    Byl sledován vliv porostlosti pšenice na její kvalitu a změnu jednotlivých kvalitativních parametrů v průběhu skladování. Na dvou lokalitách (Kroměříž, Zubří) byly zakládány v letech 2015 a 2016 maloparcelkové polní pokusy se dvěma odrůdami jarní pšenice (Granny, Vánek) a třemi odrůdami ozimé pšenice (Cimrmanova raná, Tobak, Turandot). Porůstání bylo cíleně provokováno. V Zubří byla sklizeň rozdělena do dvou termínů, přičemž druhý byl opožděn v závislosti na počasí o cca 14 dnů. V Kroměříži byly před kombajnovou sklizní ručně odebrány z jednotlivých parcel snopky, které byly opakovaně namáčeny. U sklizeného zrna byly analyzovány kvalitativní parametry, a to v krátkém období po sklizni a pak po 26, 52 a 78 týdnech skladování. Mezi kontrolními a porostlými vzorky zrna byly u některých variant zjištěny statisticky významné rozdíly v objemové hmotnosti a čísle poklesu, i v obsahu bílkovin a jejich kvalitě. K statisticky významnému snížení klíčivosti došlo pouze u odrůdy Vánek v obou letech v lokalitě Zubří (FN méně než 170 s). Ve změnách kvalitativních parametrů po skladování nebyly zaznamenány statisticky významné rozdíly mezi kontrolními a porostlými vzorky zrna.

  • Czech name

    Vliv porostlosti pšenice na její kvalitu a změny v průběhu skladování

  • Czech description

    Byl sledován vliv porostlosti pšenice na její kvalitu a změnu jednotlivých kvalitativních parametrů v průběhu skladování. Na dvou lokalitách (Kroměříž, Zubří) byly zakládány v letech 2015 a 2016 maloparcelkové polní pokusy se dvěma odrůdami jarní pšenice (Granny, Vánek) a třemi odrůdami ozimé pšenice (Cimrmanova raná, Tobak, Turandot). Porůstání bylo cíleně provokováno. V Zubří byla sklizeň rozdělena do dvou termínů, přičemž druhý byl opožděn v závislosti na počasí o cca 14 dnů. V Kroměříži byly před kombajnovou sklizní ručně odebrány z jednotlivých parcel snopky, které byly opakovaně namáčeny. U sklizeného zrna byly analyzovány kvalitativní parametry, a to v krátkém období po sklizni a pak po 26, 52 a 78 týdnech skladování. Mezi kontrolními a porostlými vzorky zrna byly u některých variant zjištěny statisticky významné rozdíly v objemové hmotnosti a čísle poklesu, i v obsahu bílkovin a jejich kvalitě. K statisticky významnému snížení klíčivosti došlo pouze u odrůdy Vánek v obou letech v lokalitě Zubří (FN méně než 170 s). Ve změnách kvalitativních parametrů po skladování nebyly zaznamenány statisticky významné rozdíly mezi kontrolními a porostlými vzorky zrna.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510204" target="_blank" >QJ1510204: Technologies and methods for the preservation of quality, safety and nutritional value of the selected plant foodstuff ingredients</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Obilnářské listy

  • ISSN

    1212-138X

  • e-ISSN

    1213-3981

  • Volume of the periodical

    26

  • Issue of the periodical within the volume

    3-4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    84-88

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database