All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

A new genetic resource of spring barley with reduced amylose content

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F19%3AN0000060" target="_blank" >RIV/25328859:_____/19:N0000060 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Nový genetický zdroj jarního ječmene se sníženým obsahem amylózy

  • Original language description

    Linie KM 2881.350.15 je novým, fenotypicky vyrovnaným zdrojem ječmene jarního s chemicky ověřeným významně sníženým podílem polysacharidu amylózy (o cca 65-80 %), zvýšeným obsahem beta-glukanů v zrnu a geneticky determinovanou přítomností recesivní alely wax. Zejména kvůli chemicky potvrzeným odlišnostem a bezpluché obilce je perspektivním materiálem k využití ve výzkumu a vývoji nových genotypů ječmene s diferencovanými fyzikálně-chemickými vlastnostmi škrobu pro zdravou lidskou výživu.

  • Czech name

    Nový genetický zdroj jarního ječmene se sníženým obsahem amylózy

  • Czech description

    Linie KM 2881.350.15 je novým, fenotypicky vyrovnaným zdrojem ječmene jarního s chemicky ověřeným významně sníženým podílem polysacharidu amylózy (o cca 65-80 %), zvýšeným obsahem beta-glukanů v zrnu a geneticky determinovanou přítomností recesivní alely wax. Zejména kvůli chemicky potvrzeným odlišnostem a bezpluché obilce je perspektivním materiálem k využití ve výzkumu a vývoji nových genotypů ječmene s diferencovanými fyzikálně-chemickými vlastnostmi škrobu pro zdravou lidskou výživu.

Classification

  • Type

    G<sub>funk</sub> - Functional sample

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/TN01000062" target="_blank" >TN01000062: Biotechnological centre for plant genotyping</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    KM11–low amylose

  • Numerical identification

    TN01000062/3-V3

  • Technical parameters

    Informace o uzavření smlouvy: Předávací protokol nového genetického zdroje. Adresa: Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o., Havlíčkova 2787, 76701 Kroměříž. Datum uzavření smlouvy: 19. 12. 2019. Odpovědná osoba: Ing. Marta Zavřelová, Ph.D. tel: 573 317 174, zavrelova@vukrom.cz

  • Economical parameters

    Předávaný nový genetický zdroj se vyznačuje bezpluchým zrnem, chemicky ověřeným významně sníženým podílem polysacharidu amylózy (o cca 65-80 % oproti standardnímu složení ve škrobu), zvýšeným obsahem beta-glukanů (průměrem 5,23 % je na úrovni povolené odrůdy AF Cesar ) a o téměř 1 % vyšším obsahem škrobu v sušině zrna (63,62 % oproti 62,68 % u odrůdy AF Cesar).

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    25328859

  • Owner name

    Agrotest fyto, s.r.o.

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

  • Licence fee requirement

  • Web page