Polyphenolic compounds in cereals
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F21%3AN0000027" target="_blank" >RIV/25328859:_____/21:N0000027 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.rostlinyprobudoucnost.eu/ctprb/novinky/zajimavosti/199-polyfenolicke-latky-v-obilovinach.html" target="_blank" >http://www.rostlinyprobudoucnost.eu/ctprb/novinky/zajimavosti/199-polyfenolicke-latky-v-obilovinach.html</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Polyfenolické látky v obilovinách
Original language description
Polyfenolické látky jsou rozsáhlou skupinou sloučenin, které nacházíme v rostlinách. V dnešní době je jim věnována pozornost pro jejich pozitivní vliv na lidské zdraví, které je připisováno jejich antioxidačním vlastnostem, tj. schopnosti reagovat s volnými radikály a zhášet je. Kromě ovoce a zeleniny jsou významným zdrojem těchto sloučenin i obiloviny. Množství a zastoupení jednotlivých polyfenolů v obilovinách je ovlivněno druhem i odrůdou obiloviny, prostředím a podmínkami růstu. V dnešní době je při šlechtění nových odrůd obilovin věnována zvláštní pozornost odrůdám s vyšším obsahem těchto látek, které se mohou stát surovinou pro vývoj tzv. funkčních potravin. Obiloviny a výrobky z nich tvoří významnou část potravy člověka. Při jejich zpracování zrno prochází celou řadou technologických postupů, které ovlivňují obsah těchto látek v konečném produktu. Pro stanovení obsahu polyfenolů a jejich antioxidačních vlastností se používá celá řada metod. Česká technologická platforma rostlinných biotechnologií, 2021.
Czech name
Polyfenolické látky v obilovinách
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů