All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Total polyphenol content in cereals – the influence of extraction

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F21%3AN0000028" target="_blank" >RIV/25328859:_____/21:N0000028 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Celkový obsah polyfenolů v obilovinách – Vliv extrakce. Příspěvek na konferenci

  • Original language description

    Polyfenolické sloučeniny jsou rozsáhlou skupinou látek, které nacházíme v rostlinách. Mají pozitivní vliv na zdraví člověka, který je připisován jejich antioxidačním vlastnostem. Kromě ovoce a zeleniny jsou významným zdrojem těchto látek i obiloviny. V zrnu obilovin jsou polyfenolické látky koncentrovány hlavně v obalových vrstvách a klíčku. Pro stanovení celkového obsahu polyfenolů se nejčastěji používá spektrofotometrická Folin - Ciocalteuova metoda. Prvním a nejdůležitějším krokem stanovení je extrakce polyfenolických látek. V naší studii jsme porovnávali pět různých postupů extrakce. Nejvyšší obsah polyfenolů byl zaznamenán při použití bazické, popř. kyselé hydrolýzy. Tento postup uvolňuje i nerozpustné polyfenoly navázané na buněčnou stěnu. Nejnižší obsah byl zaznamenán při použití roztoku metanolu, kdy dochází k extrakci pouze rozpustných polyfenolů. Celkový obsah polyfenolických látek je silně závislý na postupu extrakce. CzechFoodChem, 2021, 24. - 26. 5. 2021, online; poster.

  • Czech name

    Celkový obsah polyfenolů v obilovinách – Vliv extrakce. Příspěvek na konferenci

  • Czech description

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů