Mycotoxins in wheat harvest 2020
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F21%3AN0000087" target="_blank" >RIV/25328859:_____/21:N0000087 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mykotoxiny v pšenici sklizně roku 2020
Original language description
Z fuzáriových mykotoxinů je v nezpracovaných obilovinách určených pro výrobu potravin limitován obsah deoxynivalenolu (DON) a zearalenonu (ZEA), v kukuřici navíc obsah fumonisinů (nařízení Evropské Komise č. 1881/2006). Jejich obsah je sledován v rámci každoročního hodnocení sklizňové kvality potravinářských obilovin, které provádí Agrotest fyto, s.r.o. za podpory MZe. Úroveň kontaminace pšenice sklizně 2020 byla výrazně vyšší než v letech 2015-2019. Vyšší byl zejména podíl vzorků se středním obsahem mykotoxinů, tj. pod limity stanovenými pro potravinářské obiloviny. Překročení legislativních limitů bylo zjištěno u 7% vzorků pšenice.
Czech name
Mykotoxiny v pšenici sklizně roku 2020
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů