TVINK testing system half-scale deployment
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26295059%3A_____%2F20%3AN0000020" target="_blank" >RIV/26295059:_____/20:N0000020 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Poloprovoz testovacího systému TVINK
Original language description
Poloprovozní ověření testovacího systému TVINK (Technologická selekce vinařských kvasinek pro tuzemské vinařství) vzniklého v rámci řešení projektu CZ.01.1.02/0.0/0.0/16_084/0010083. Podstatou testovacího systému TVINK je komplexní technologická charakterizace izolátů kvasinek Saccharomyces cerevisiae. Systém využívá kombinace základních metod selekce a charakterizace v kombinaci s fermentací moštu v reprezentativním objemu 40 l. Díky zvolené kombinaci metod a závěrečného ověření vlastností pomocí vinifikace moštu, lze ze získaných dat popsat technologické parametry testovaných kvasinek i jejich senzorický vliv na vytvořené víno. Uspořádání metod umožňuje eliminaci nevhodných kvasinkových izolátů a minimalizace objemu závěrečné vinifikace snižuje finanční nároky testování.
Czech name
Poloprovoz testovacího systému TVINK
Czech description
Poloprovozní ověření testovacího systému TVINK (Technologická selekce vinařských kvasinek pro tuzemské vinařství) vzniklého v rámci řešení projektu CZ.01.1.02/0.0/0.0/16_084/0010083. Podstatou testovacího systému TVINK je komplexní technologická charakterizace izolátů kvasinek Saccharomyces cerevisiae. Systém využívá kombinace základních metod selekce a charakterizace v kombinaci s fermentací moštu v reprezentativním objemu 40 l. Díky zvolené kombinaci metod a závěrečného ověření vlastností pomocí vinifikace moštu, lze ze získaných dat popsat technologické parametry testovaných kvasinek i jejich senzorický vliv na vytvořené víno. Uspořádání metod umožňuje eliminaci nevhodných kvasinkových izolátů a minimalizace objemu závěrečné vinifikace snižuje finanční nároky testování.
Classification
Type
Z<sub>polop</sub> - Pilot plant
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/EG16_084%2F0010083" target="_blank" >EG16_084/0010083: Technological system for wine yeast selection in national winemaking</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
TVINK PP-test.system
Numerical identification
TVINK PP-test.system
Technical parameters
Testovací systém izolace a selekce kvasinek je založen na souboru na sebe navazujících mikrobiologických, biologických a biotechnologických metod umožňujících technologickou charakterizaci vinařských kvasinek, na jejímž základě je možné provést výběr nejvhodnějšího kmene kvasinky Saccharomyces cerevisiae pro výrobu vína s kýženým charakterem. Posloupnost jednotlivých selekčních metod umožňuje vyřazení technologicky nevhodných izolátů z testovaného souboru. Testovací systém je rozdělen na 3 úrovně, díky kterým jdou postupně vyřazovány nevhodné izoláty kvasinek, čímž je dosaženo maximalizace ekonomické efektivity celého nástroje.
Economical parameters
Cena funkčního ověření poloprovozu je 79 000 Kč.
Application category by cost
—
Owner IČO
26295059
Owner name
EPS biotechnology, s.r.o., V Pastouškách 205, 68604 Kunovice
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Licence fee requirement
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Web page
—