All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The decomposed consortium of wine microorganisms

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26295059%3A_____%2F22%3AN0000003" target="_blank" >RIV/26295059:_____/22:N0000003 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Soubor rozložených konsorcií vinařských mikroorganismů

  • Original language description

    Rozložené konsorcium mikroorganismů je označení pro saccharomycetní, nesaccharomycetní kvasinky a mléčné bakterie, které jsou izolovány z vinařských matric společnosti Vinselekt Michlovský, a.s. Vinařskou matricí se rozumí stanoviště s předpokládaným výskytem autochtonní mikroflóry, např. bobule révy vinné, kvasničné kaly v moštu nebo prostory vinného sklepa. Mikroorganismy jsou izolovány metodou stěru povrchů, spadů ovzduší nebo izolací z prokvašeného moštu. Selekce potenciálních kmenů ze široké škály izolátů probíhá na základě technologické a fenotypové charakterizace běžnými mikrobiologickými postupy. Kritériem při výběru kmenů je zejména fermentační zkouška a produkce vybraných senzoricky aktivních látek. Za podstatnou se považuje také tolerance kvasinek či bakterií k oxidu siřičitému nebo ethanolu a tendence k produkci sulfanu. Klíčové kmeny s vhodnými vlastnostmi jsou taxonomicky charakterizovány a zařazeny do Sbírky mikroorganismů firmy EPS biotechnology, s.r.o. Na základě dostupných dat je sestaveno Rozložené konsorcium zahrnující kvasinky a mléčné bakterie s údaji o aplikaci do moštu v rámci koinokulačního procesu tak, aby měly jednotlivé skupiny mikroorganismů dostatečný prostor pro svůj rozvoj a mohly tím přispět k autentičnosti finálního produktu.

  • Czech name

    Soubor rozložených konsorcií vinařských mikroorganismů

  • Czech description

Classification

  • Type

    G<sub>funk</sub> - Functional sample

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/EG19_262%2F0019980" target="_blank" >EG19_262/0019980: Oenological preparations of new generation</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    CZ.01.1.02/0.0/19_262/0019980-V2.1

  • Numerical identification

    CZ.01.1.02/0.0/19_262/0019980-V2.1

  • Technical parameters

    Lyofilizovaný preparát vinařských mikroorganismů ve formě rozloženého konsorcia pro přípravu tichých vín.

  • Economical parameters

    Lyofilizovaný preparát v hodnotě 7 000 Kč/kg.

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    26295059; 26312999

  • Owner name

    EPS biotechnology, s.r.o., V Pastouškách 205, 68604 Kunovice; VINSELEKT MICHLOVSKÝ a.s., Luční 858, 69103 Rakvice

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Licence fee requirement

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Web page