The decomposed consortium of wine microorganisms
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26295059%3A_____%2F22%3AN0000003" target="_blank" >RIV/26295059:_____/22:N0000003 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Soubor rozložených konsorcií vinařských mikroorganismů
Original language description
Rozložené konsorcium mikroorganismů je označení pro saccharomycetní, nesaccharomycetní kvasinky a mléčné bakterie, které jsou izolovány z vinařských matric společnosti Vinselekt Michlovský, a.s. Vinařskou matricí se rozumí stanoviště s předpokládaným výskytem autochtonní mikroflóry, např. bobule révy vinné, kvasničné kaly v moštu nebo prostory vinného sklepa. Mikroorganismy jsou izolovány metodou stěru povrchů, spadů ovzduší nebo izolací z prokvašeného moštu. Selekce potenciálních kmenů ze široké škály izolátů probíhá na základě technologické a fenotypové charakterizace běžnými mikrobiologickými postupy. Kritériem při výběru kmenů je zejména fermentační zkouška a produkce vybraných senzoricky aktivních látek. Za podstatnou se považuje také tolerance kvasinek či bakterií k oxidu siřičitému nebo ethanolu a tendence k produkci sulfanu. Klíčové kmeny s vhodnými vlastnostmi jsou taxonomicky charakterizovány a zařazeny do Sbírky mikroorganismů firmy EPS biotechnology, s.r.o. Na základě dostupných dat je sestaveno Rozložené konsorcium zahrnující kvasinky a mléčné bakterie s údaji o aplikaci do moštu v rámci koinokulačního procesu tak, aby měly jednotlivé skupiny mikroorganismů dostatečný prostor pro svůj rozvoj a mohly tím přispět k autentičnosti finálního produktu.
Czech name
Soubor rozložených konsorcií vinařských mikroorganismů
Czech description
—
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/EG19_262%2F0019980" target="_blank" >EG19_262/0019980: Oenological preparations of new generation</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
CZ.01.1.02/0.0/19_262/0019980-V2.1
Numerical identification
CZ.01.1.02/0.0/19_262/0019980-V2.1
Technical parameters
Lyofilizovaný preparát vinařských mikroorganismů ve formě rozloženého konsorcia pro přípravu tichých vín.
Economical parameters
Lyofilizovaný preparát v hodnotě 7 000 Kč/kg.
Application category by cost
—
Owner IČO
26295059; 26312999
Owner name
EPS biotechnology, s.r.o., V Pastouškách 205, 68604 Kunovice; VINSELEKT MICHLOVSKÝ a.s., Luční 858, 69103 Rakvice
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Licence fee requirement
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Web page
—