Lyophilized preparation for the production of low-alcohol wine drink EPS-lowine
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43923174" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43923174 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Lyofilizovaný preparát pro výrobu nízkoalkoholického vinného nápoje EPS-lowine
Original language description
Funkční vzorek představuje konsorciální preparát, který je tvořen třemi kvasinkovými taxony a jedním taxonem mléčných bakterií. Složení výsledného konsorcia bylo stanoveno prostřednictvím realizace multikriteriálního hodnocení vybraných autochtonních kmenů nesaccharomycetních kvasinek a mléčných bakterií, které byly izolovány z vinic projektového partnera Vinselekt Michlovský, a.s. Lyofilizovaný preparát je nástroj primárně určený pro malé a střední vinaře, kteří mají zájem rozšířit své produktové portfolio o inovativní a senzoricky unikátní vinný nápoj. Jedná se o unikátní produkt na trhu s enologickými preparáty, jednak z důvodu jeho konsorciální formy a dále z důvodu jeho taxonomického složení, především že se jedná pouze o nesaccharomycetní mikroorganismy. Konkrétně se jedná o taxony Zygoascus meyerae, Starmerella bacillaris, Pichia terricola a Levilactobacillus brevis.
Czech name
Lyofilizovaný preparát pro výrobu nízkoalkoholického vinného nápoje EPS-lowine
Czech description
Funkční vzorek představuje konsorciální preparát, který je tvořen třemi kvasinkovými taxony a jedním taxonem mléčných bakterií. Složení výsledného konsorcia bylo stanoveno prostřednictvím realizace multikriteriálního hodnocení vybraných autochtonních kmenů nesaccharomycetních kvasinek a mléčných bakterií, které byly izolovány z vinic projektového partnera Vinselekt Michlovský, a.s. Lyofilizovaný preparát je nástroj primárně určený pro malé a střední vinaře, kteří mají zájem rozšířit své produktové portfolio o inovativní a senzoricky unikátní vinný nápoj. Jedná se o unikátní produkt na trhu s enologickými preparáty, jednak z důvodu jeho konsorciální formy a dále z důvodu jeho taxonomického složení, především že se jedná pouze o nesaccharomycetní mikroorganismy. Konkrétně se jedná o taxony Zygoascus meyerae, Starmerella bacillaris, Pichia terricola a Levilactobacillus brevis.
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
—
OECD FORD branch
20901 - Industrial biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TH03030271" target="_blank" >TH03030271: Wine products with added value</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
TH03030271-V12
Numerical identification
TH03030271-V12
Technical parameters
Na základě izolace a charakterizace mléčných bakterií a nesaccharomycetních kvasinek byla vytvořena konsorcia, které byla použita k výrobě experimentálních šarží nízkoalkoholických vinných nápojů. Pro vybrané taxony byly optimalizovány podmínky kultivace a a byl připraven lyofilizovaný preparát konsorcia pro výrobu nízkoalkoholického vinného nápoje.
Economical parameters
Licence na výrobu Preparátu – 350 000 Kč; Prodej finálního výrobku - 8 000 Kč/kg bez DPH
Application category by cost
—
Owner IČO
—
Owner name
EPS biotechnology, s.r.o.;Vysoká škola chemicko-technologická v Praze; Vinselekt Michlovský a.s.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Licence fee requirement
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Web page
—