All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The possibilities of grasspea utilization in foods

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26296080%3A_____%2F08%3A9P000595" target="_blank" >RIV/26296080:_____/08:9P000595 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/00027022:_____/08:9P000362

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    MOŽNOSTI VYUŽITÍ HRACHORU SETÉHO V POTRAVINÁCH

  • Original language description

    Bylo stanoveno základní nutriční složení semen hrachoru a obsah beta-N-oxalyl-L-alfa, betadiaminopropionové kyseliny (b-ODAP). Semena obsahovala 26,5-28,5% bílkovin, 1,3-1,6% tuku, 3,3-3,6% popela a 21-29% TDF. Obsah ODAP se pohyboval v rozmezí 0,4-0,6g/100g sušiny. Mouka z hrachoru byla přidávána do potravin jako částečná náhrada pšeničné mouky. Byly připraveny vzorky kváskových chlebů, bezlepkových chlebů, dalších pekařských výrobků a těstovin. Vybrané pekařské výrobky byly hodnoceny z hlediska obsahuzákladních nutričních látek a byla provedena senzorická analýza. Maximální přídavek hrachorové mouky k pšeničné mouce dosáhl u chlebů 25%, u sýrového pečiva 20% a u těstovin 30%. Podíl hrachoru k bezlepkovým surovinám byl u chleba 22%.

  • Czech name

    MOŽNOSTI VYUŽITÍ HRACHORU SETÉHO V POTRAVINÁCH

  • Czech description

    Bylo stanoveno základní nutriční složení semen hrachoru a obsah beta-N-oxalyl-L-alfa, betadiaminopropionové kyseliny (b-ODAP). Semena obsahovala 26,5-28,5% bílkovin, 1,3-1,6% tuku, 3,3-3,6% popela a 21-29% TDF. Obsah ODAP se pohyboval v rozmezí 0,4-0,6g/100g sušiny. Mouka z hrachoru byla přidávána do potravin jako částečná náhrada pšeničné mouky. Byly připraveny vzorky kváskových chlebů, bezlepkových chlebů, dalších pekařských výrobků a těstovin. Vybrané pekařské výrobky byly hodnoceny z hlediska obsahuzákladních nutričních látek a byla provedena senzorická analýza. Maximální přídavek hrachorové mouky k pšeničné mouce dosáhl u chlebů 25%, u sýrového pečiva 20% a u těstovin 30%. Podíl hrachoru k bezlepkovým surovinám byl u chleba 22%.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GC - Plant growing, crop rotation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QG60130" target="_blank" >QG60130: Minor crops for specific food utilization</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Vědecká příloha časopisu Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    N

  • Issue of the periodical within the volume

    Listopad

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database