The possibilities of grasspea utilization in foods
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26296080%3A_____%2F08%3A9P000595" target="_blank" >RIV/26296080:_____/08:9P000595 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00027022:_____/08:9P000362
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
MOŽNOSTI VYUŽITÍ HRACHORU SETÉHO V POTRAVINÁCH
Original language description
Bylo stanoveno základní nutriční složení semen hrachoru a obsah beta-N-oxalyl-L-alfa, betadiaminopropionové kyseliny (b-ODAP). Semena obsahovala 26,5-28,5% bílkovin, 1,3-1,6% tuku, 3,3-3,6% popela a 21-29% TDF. Obsah ODAP se pohyboval v rozmezí 0,4-0,6g/100g sušiny. Mouka z hrachoru byla přidávána do potravin jako částečná náhrada pšeničné mouky. Byly připraveny vzorky kváskových chlebů, bezlepkových chlebů, dalších pekařských výrobků a těstovin. Vybrané pekařské výrobky byly hodnoceny z hlediska obsahuzákladních nutričních látek a byla provedena senzorická analýza. Maximální přídavek hrachorové mouky k pšeničné mouce dosáhl u chlebů 25%, u sýrového pečiva 20% a u těstovin 30%. Podíl hrachoru k bezlepkovým surovinám byl u chleba 22%.
Czech name
MOŽNOSTI VYUŽITÍ HRACHORU SETÉHO V POTRAVINÁCH
Czech description
Bylo stanoveno základní nutriční složení semen hrachoru a obsah beta-N-oxalyl-L-alfa, betadiaminopropionové kyseliny (b-ODAP). Semena obsahovala 26,5-28,5% bílkovin, 1,3-1,6% tuku, 3,3-3,6% popela a 21-29% TDF. Obsah ODAP se pohyboval v rozmezí 0,4-0,6g/100g sušiny. Mouka z hrachoru byla přidávána do potravin jako částečná náhrada pšeničné mouky. Byly připraveny vzorky kváskových chlebů, bezlepkových chlebů, dalších pekařských výrobků a těstovin. Vybrané pekařské výrobky byly hodnoceny z hlediska obsahuzákladních nutričních látek a byla provedena senzorická analýza. Maximální přídavek hrachorové mouky k pšeničné mouce dosáhl u chlebů 25%, u sýrového pečiva 20% a u těstovin 30%. Podíl hrachoru k bezlepkovým surovinám byl u chleba 22%.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QG60130" target="_blank" >QG60130: Minor crops for specific food utilization</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Vědecká příloha časopisu Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
N
Issue of the periodical within the volume
Listopad
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—