All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The nontraditional legumes application in tempeh preparation

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26296080%3A_____%2F09%3A%230000231" target="_blank" >RIV/26296080:_____/09:#0000231 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/00027022:_____/09:00000042

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Využití netradičních luštěnin na přípravu tempehu

  • Original language description

    Byla vyzkoušena příprava tempehu z hrachoru, hnědého hrachu a tmavých odrůd fazolí a cizrny. Byl připraven také tempeh ze směsí hrachoru s rýží, kukuřicí a ovsem. Na fermentaci byla použita startovací kultura Rhizopus oligosporus. Ve vzorcích tempehu bylo provedeno stanovení základních nutričních látek a porovnání s tradičním sojovým tempehem. V hrachorovém tempehu byl dále sledován obsah nebílkovinného dusíku, změny aminokyselin a ODAP (beta-N-oxalyl-L-alfa,beta-diaminopropionové kyseliny). Vzorky tempehu z netradičních luštěnin obsahovaly v porovnání se sojovým méně bílkovin a tuku. Během přípravy klesal obsah ??galaktosidů a nerozpustné vlákniny, rostl obsah nebílkovinných dusíkatých látek a vitaminu B2. Při fermentaci poklesl obsah kyseliny glutamové, asparagové a argininu. Obsah ODAP se snížil na 14-35% původní hodnoty.

  • Czech name

    Využití netradičních luštěnin na přípravu tempehu

  • Czech description

    Byla vyzkoušena příprava tempehu z hrachoru, hnědého hrachu a tmavých odrůd fazolí a cizrny. Byl připraven také tempeh ze směsí hrachoru s rýží, kukuřicí a ovsem. Na fermentaci byla použita startovací kultura Rhizopus oligosporus. Ve vzorcích tempehu bylo provedeno stanovení základních nutričních látek a porovnání s tradičním sojovým tempehem. V hrachorovém tempehu byl dále sledován obsah nebílkovinného dusíku, změny aminokyselin a ODAP (beta-N-oxalyl-L-alfa,beta-diaminopropionové kyseliny). Vzorky tempehu z netradičních luštěnin obsahovaly v porovnání se sojovým méně bílkovin a tuku. Během přípravy klesal obsah ??galaktosidů a nerozpustné vlákniny, rostl obsah nebílkovinných dusíkatých látek a vitaminu B2. Při fermentaci poklesl obsah kyseliny glutamové, asparagové a argininu. Obsah ODAP se snížil na 14-35% původní hodnoty.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QG60130" target="_blank" >QG60130: Minor crops for specific food utilization</a><br>

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    57

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database