Methodology for determination of biogenic amines in silage
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26296080%3A_____%2F15%3A%230001489" target="_blank" >RIV/26296080:_____/15:#0001489 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62156489:43210/15:43909199
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metodika stanovení biogenních aminů v silážích
Original language description
Biogenní aminy jsou nízkomolekulární dusíkaté látky, které se nacházejí v široké škále potravin (sýry, siláže, ryby, ovoce a zelenina, zelí, atd.). Vznikají působením mikroorganismů, které obsahují dekarboxylační enzymy.Tyto enzymy katalyzují dekarboxylaci specifických volných aminokyselin. Další možností vzniku biogenních aminů je aminace a transaminace aldehydů a ketonů. Pro lidský a živočišný organismus jsou biogenní aminy nepostradatelné, avšak při vyšších koncentracích (100 mg.kg-1) může docházet ke vzniku hypotenze, bolesti hlavy, nevolnosti, závratím, atd. Cílem této metodiky bylo vytvořit ucelený postup, umožňující stanovení biogenních aminů v rostlinných materiálech pomocí iontově-výměnné kapalinové chromatografie, zejména pak v silážích.Vznik biogenních aminů v silážích je zapříčiněn nesprávnými podmínkami silážování a skladování, kde dochází ke vzniku biogenních aminů zejména v důsledku nesprávných podmínek silážování a skladování. Pro potvrzení výsledků byla provedena analýza skutečného obsahu biogenních aminů v siláži ze zemědělské produkce, získaných z různých oblastí České republiky.
Czech name
Metodika stanovení biogenních aminů v silážích
Czech description
Biogenní aminy jsou nízkomolekulární dusíkaté látky, které se nacházejí v široké škále potravin (sýry, siláže, ryby, ovoce a zelenina, zelí, atd.). Vznikají působením mikroorganismů, které obsahují dekarboxylační enzymy.Tyto enzymy katalyzují dekarboxylaci specifických volných aminokyselin. Další možností vzniku biogenních aminů je aminace a transaminace aldehydů a ketonů. Pro lidský a živočišný organismus jsou biogenní aminy nepostradatelné, avšak při vyšších koncentracích (100 mg.kg-1) může docházet ke vzniku hypotenze, bolesti hlavy, nevolnosti, závratím, atd. Cílem této metodiky bylo vytvořit ucelený postup, umožňující stanovení biogenních aminů v rostlinných materiálech pomocí iontově-výměnné kapalinové chromatografie, zejména pak v silážích.Vznik biogenních aminů v silážích je zapříčiněn nesprávnými podmínkami silážování a skladování, kde dochází ke vzniku biogenních aminů zejména v důsledku nesprávných podmínek silážování a skladování. Pro potvrzení výsledků byla provedena analýza skutečného obsahu biogenních aminů v siláži ze zemědělské produkce, získaných z různých oblastí České republiky.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1310100" target="_blank" >QJ1310100: Development and optimization methods for the determination of biogenic amines in response to increasing health security of silage</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
EXP/317
Regulation ID
UKZUZ 021236/2015
Technical parameters
Svaz chovatelů českého strakatého skotu, IČO 571750, 12.12.2014. Ing. Roman Šustáček, U Topíren 2, 17041, Praha 7
Economical parameters
zvýšení kvality objemnách krmiv
Certification body designation
UKZUZ, Hroznová 2, 656 06 Brno
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů