Use of fenugreek for the production of green fodder
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26296080%3A_____%2F16%3AN0000068" target="_blank" >RIV/26296080:_____/16:N0000068 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62156489:43210/16:43909919
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití pískavice řecké seno pro výrobu zelené píce
Original language description
Pískavice řecké seno se využívá jako léčivá rostlina a koření, ale má potenciál pro produkci vysoce kvalitní píce. Výslednou kvalitu píce může ovlivnit odrůda a technologický postup při silážování. Předložená práce se zabývá hodnocením produkce a kvality píce české odrůdy Hanka. Hodnocen byl obsah organických živin a fermentační proces po použití chemického aditiva. Výnosy suché píce dosáhly v závislosti na stanovišti hodnot 0,80 – 3,85 t.ha-1. Stanoviště ovlivnilo (P<0,05) obsah hrubého proteinu (CP). Devět týdnů po výsevu byl obsah CP od 11,43 do 25,43 %. Obsah hrubé vlákniny (CF) nepřekročil 18,29 %. Chemický konzervant neovlivnil obsah organických živin v silážích. Meziročně byl rozdíl (P<0,05) zejména v obsahu CP. Ročník a konzervant ovlivnil (P<0,05) fermentační proces. Vyšší (P<0,05) obsah kvasných kyselin byl po použití chemického aditiva. Přes nízkou sušinu (16 – 20 %) nebyla ve vyrobených silážích přítomna kyselina máselná (BA).
Czech name
Využití pískavice řecké seno pro výrobu zelené píce
Czech description
Pískavice řecké seno se využívá jako léčivá rostlina a koření, ale má potenciál pro produkci vysoce kvalitní píce. Výslednou kvalitu píce může ovlivnit odrůda a technologický postup při silážování. Předložená práce se zabývá hodnocením produkce a kvality píce české odrůdy Hanka. Hodnocen byl obsah organických živin a fermentační proces po použití chemického aditiva. Výnosy suché píce dosáhly v závislosti na stanovišti hodnot 0,80 – 3,85 t.ha-1. Stanoviště ovlivnilo (P<0,05) obsah hrubého proteinu (CP). Devět týdnů po výsevu byl obsah CP od 11,43 do 25,43 %. Obsah hrubé vlákniny (CF) nepřekročil 18,29 %. Chemický konzervant neovlivnil obsah organických živin v silážích. Meziročně byl rozdíl (P<0,05) zejména v obsahu CP. Ročník a konzervant ovlivnil (P<0,05) fermentační proces. Vyšší (P<0,05) obsah kvasných kyselin byl po použití chemického aditiva. Přes nízkou sušinu (16 – 20 %) nebyla ve vyrobených silážích přítomna kyselina máselná (BA).
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1310100" target="_blank" >QJ1310100: Development and optimization methods for the determination of biogenic amines in response to increasing health security of silage</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
64
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
513-516
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—