The influence of additives for qualitative parameters of silage feeds
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F07%3A00008190" target="_blank" >RIV/60076658:12220/07:00008190 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The influence of additives for qualitative parameters of silage feeds
Original language description
We observed the influence of silage additives for choice qualitative parameters at clover-grass silages in working conditions. We evaluated total classification and categorisation to quality classes according to fermentative process. It has been found out positive effect of the silage additives for fermentative class and for total silage quality. The positive effect has been more considerable at the classification to the fermentative classes at clover-grass silages. The high content of crude fibre decreased fermentative results and total silage quality at test clover-grass silages. The greatest (deterioration) influence for classification to total quality class has crude fibre content. It is visible from correlation coefficient at clover-grass silagesr=0.75 (P<0.05). The weak dependence r = 0.37 (P<0.05) was detected between fermentative class and acetic acid content. It was detected large dependence between fermentative class and butyric acid content r=0.73 (P<0.05). The silages with
Czech name
Vliv aditiv na kvalitativní parametry silážovaných krmiv
Czech description
V provozních podmínkách jsme sledovali vliv silážních aditiv na vybrané kvalitativní parametry jetelotravních siláží. Hodnotili jsme celkovou třídu a kategorizaci za třídu kvality podle fermentačního procesu. Zjistili jsme pozitivní vliv aditiv na fermentační zatřídění a celkovou kvalitu siláže. Pozitivní efekt byl výraznější u klasifikace fermentačních tříd jetelotravních siláží. Vysoký obsah hrubé vlákniny zhoršoval výsledek fermentace i celkovou třídu, jak je patrné z vysoké hodnoty korelace r=0.75 (P<0.05). Nízká závislost (r=0.37, P<0.05) byla zjištěna mezi fermentační třídou a obsahem kyseliny octové. Vysoká závislost byla pozorována mezi fermentační třídou a obsahem kyseliny máselné (r=0.73, P<0.05). Siláže s aditivy vykázaly vyšší stupeň proteolýzy a vyšší obsah kyseliny mléčné. Využití aditiv zlepšovalo kvalitu siláží. Výsledkem lepší fermentace byla redukce hrubé vlákniny se zachováním obsahu energie.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Scientifical Papers "Animal Sciences and Biotechnologies", Agroprint Timisoara 10-11.5.2007
ISBN
—
ISSN
1221-5287
e-ISSN
—
Number of pages
11
Pages from-to
467-477
Publisher name
Agroprint Timisoara
Place of publication
Timisoara
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—