Study of lipase activity in milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F06%3ALIPAZA06" target="_blank" >RIV/26722861:_____/06:LIPAZA06 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sledování aktivity lipáz v mléce
Original language description
V rámci výzkumného záměru byla sledována aktivita lipázy. Ke stanovení aktivity lipázy byl využit reflektometr ROflex a speciální kyt firmy Merck. U syrového mléka s obsahem nativní lipázy byly narušeny tukové kuličky a poté sledována závislost rostoucího obsahu volných mastných kyselin (VMK) na teplotě a době skladování. Dále byla využita komerční mikrobiální lipáza bakterií rodu Pseudomonas, která byla v různém množství přidávána do pasterovaného nehomogenizovaného mléka. Byla prokázána závislost obsahu VMK na teplotě a době skladování, obsahu lipázy ve vzorku a také na kvalitě tukových kuliček. Rovněž bylo prokázáno, že nativní lipáza nepřežívá tepelné ošetření při 60 °C/10 min, kdežto mikrobiální lipáza ho přežívá přibližně z 65 %.
Czech name
Sledování aktivity lipáz v mléce
Czech description
V rámci výzkumného záměru byla sledována aktivita lipázy. Ke stanovení aktivity lipázy byl využit reflektometr ROflex a speciální kyt firmy Merck. U syrového mléka s obsahem nativní lipázy byly narušeny tukové kuličky a poté sledována závislost rostoucího obsahu volných mastných kyselin (VMK) na teplotě a době skladování. Dále byla využita komerční mikrobiální lipáza bakterií rodu Pseudomonas, která byla v různém množství přidávána do pasterovaného nehomogenizovaného mléka. Byla prokázána závislost obsahu VMK na teplotě a době skladování, obsahu lipázy ve vzorku a také na kvalitě tukových kuliček. Rovněž bylo prokázáno, že nativní lipáza nepřežívá tepelné ošetření při 60 °C/10 min, kdežto mikrobiální lipáza ho přežívá přibližně z 65 %.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2006
Issue of the periodical within the volume
94
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
12-14
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—