All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Study of lipase activity in milk

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F06%3ALIPAZA06" target="_blank" >RIV/26722861:_____/06:LIPAZA06 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Sledování aktivity lipáz v mléce

  • Original language description

    V rámci výzkumného záměru byla sledována aktivita lipázy. Ke stanovení aktivity lipázy byl využit reflektometr ROflex a speciální kyt firmy Merck. U syrového mléka s obsahem nativní lipázy byly narušeny tukové kuličky a poté sledována závislost rostoucího obsahu volných mastných kyselin (VMK) na teplotě a době skladování. Dále byla využita komerční mikrobiální lipáza bakterií rodu Pseudomonas, která byla v různém množství přidávána do pasterovaného nehomogenizovaného mléka. Byla prokázána závislost obsahu VMK na teplotě a době skladování, obsahu lipázy ve vzorku a také na kvalitě tukových kuliček. Rovněž bylo prokázáno, že nativní lipáza nepřežívá tepelné ošetření při 60 °C/10 min, kdežto mikrobiální lipáza ho přežívá přibližně z 65 %.

  • Czech name

    Sledování aktivity lipáz v mléce

  • Czech description

    V rámci výzkumného záměru byla sledována aktivita lipázy. Ke stanovení aktivity lipázy byl využit reflektometr ROflex a speciální kyt firmy Merck. U syrového mléka s obsahem nativní lipázy byly narušeny tukové kuličky a poté sledována závislost rostoucího obsahu volných mastných kyselin (VMK) na teplotě a době skladování. Dále byla využita komerční mikrobiální lipáza bakterií rodu Pseudomonas, která byla v různém množství přidávána do pasterovaného nehomogenizovaného mléka. Byla prokázána závislost obsahu VMK na teplotě a době skladování, obsahu lipázy ve vzorku a také na kvalitě tukových kuliček. Rovněž bylo prokázáno, že nativní lipáza nepřežívá tepelné ošetření při 60 °C/10 min, kdežto mikrobiální lipáza ho přežívá přibližně z 65 %.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    2006

  • Issue of the periodical within the volume

    94

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    12-14

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database