Determination of antimicrobial characteristics of lactic acid bacteria of human origin
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F09%3AANTIMI09" target="_blank" >RIV/26722861:_____/09:ANTIMI09 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení antimikrobiálních vlastností bakterií mléčného kvašení lidského původu
Original language description
Pomocí Rogosa agaru bylo ze stolice kojenců a dospělých jedinců izolováno 31 kmenů bakterií mléčného kvašení (30 zástupců rodu Lactobacillus a jeden zástupce rodu Enterococcus). Mezi izolovanými kmeny převažovaly laktobacily komplexu ? Lbc. casei?,?Lbc.acidophilus? a obligátně heterofermentativní laktobacily. U 13 kmenů byla prokázána přítomnost antimikrobiálně působících látek vůči indikátorovým kmenům z rodů Enterococcus, Lactobacillus, Lactococcus, Leuconostoc, Pediococcus a Streptococcus.. Spektrumúčinnosti bylo u většiny kmenů omezeno na blízce příbuzné druhy. Širší antimikrobiální spektrum bylo prokázáno u kmene RL22-P a Enterococcus faecalis RL27-VGA-7A2 . U obou kmenů byl za antimikrobiální účinek odpovědný protein s molekulovou hmotností vyšší než 50 kDa.
Czech name
Stanovení antimikrobiálních vlastností bakterií mléčného kvašení lidského původu
Czech description
Pomocí Rogosa agaru bylo ze stolice kojenců a dospělých jedinců izolováno 31 kmenů bakterií mléčného kvašení (30 zástupců rodu Lactobacillus a jeden zástupce rodu Enterococcus). Mezi izolovanými kmeny převažovaly laktobacily komplexu ? Lbc. casei?,?Lbc.acidophilus? a obligátně heterofermentativní laktobacily. U 13 kmenů byla prokázána přítomnost antimikrobiálně působících látek vůči indikátorovým kmenům z rodů Enterococcus, Lactobacillus, Lactococcus, Leuconostoc, Pediococcus a Streptococcus.. Spektrumúčinnosti bylo u většiny kmenů omezeno na blízce příbuzné druhy. Širší antimikrobiální spektrum bylo prokázáno u kmene RL22-P a Enterococcus faecalis RL27-VGA-7A2 . U obou kmenů byl za antimikrobiální účinek odpovědný protein s molekulovou hmotností vyšší než 50 kDa.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1G58097" target="_blank" >1G58097: Molecular-genetic methods for identification of probiotic bacteria with good technologic, hygienic, and health properties</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2009
Issue of the periodical within the volume
115
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—