All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Curd with probiotic culture Enterococcus faecium with extended shelf life

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F10%3ATTVBIO10" target="_blank" >RIV/26722861:_____/10:TTVBIO10 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Tvaroh s probiotickou kulturou Enterococccus faecium s prodlouženou trvanlivostí

  • Original language description

    Technologie řeší problematiku aplikace probiotické mikroflóry do jemného tvarohu. Probiotická kultura E. faecium se vyznačuje pozitivními účinky na lidské zdraví. V rámci výzkumu aplikace probiotika do výrobku byly otestovány parametry jednotlivých technologických kroků a navržen optimální postup. Nová technologie tvarohu s kmenem E. faecium zaručuje dostatečný obsah probiotické složky ve finálním výrobku (min. 1.106 v 1gramu výrobku) a tím dostatečný příjem probiotika konzumentem. Aplikací kmenů s antibakteriálním účinkem je řešeno prodloužení doby minimální trvanlivosti. Kmen E. faecium snižuje celkový cholesterol, zejména nežádoucí frakci LDL a navyšuje žádoucí HDL cholesterol. Současně snižuje množství klostrídií a enzymu beta glukuronidázy ve faeces; zjištění studie vedené Státním zdravotním ústavem v Praze.

  • Czech name

    Tvaroh s probiotickou kulturou Enterococccus faecium s prodlouženou trvanlivostí

  • Czech description

    Technologie řeší problematiku aplikace probiotické mikroflóry do jemného tvarohu. Probiotická kultura E. faecium se vyznačuje pozitivními účinky na lidské zdraví. V rámci výzkumu aplikace probiotika do výrobku byly otestovány parametry jednotlivých technologických kroků a navržen optimální postup. Nová technologie tvarohu s kmenem E. faecium zaručuje dostatečný obsah probiotické složky ve finálním výrobku (min. 1.106 v 1gramu výrobku) a tím dostatečný příjem probiotika konzumentem. Aplikací kmenů s antibakteriálním účinkem je řešeno prodloužení doby minimální trvanlivosti. Kmen E. faecium snižuje celkový cholesterol, zejména nežádoucí frakci LDL a navyšuje žádoucí HDL cholesterol. Současně snižuje množství klostrídií a enzymu beta glukuronidázy ve faeces; zjištění studie vedené Státním zdravotním ústavem v Praze.

Classification

  • Type

    Z<sub>tech</sub> - Verified technology

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    TTVBIO10

  • Numerical identification

  • Technical parameters

    Výstupem ověřené technologie je výrobek: Olešnický tvaroh s probiotickou kulturou, Novostí postupu je způsob aplikace probiotických kmenů a kmenů s antibakteriálním účinkem, který zajišťuje prodloužení doby minimální trvanlivosti na dobu 3 měsíců.

  • Economical parameters

    Plánovaná roční výroba - 890 tun, v celkové hodnotě 89 milionů Kč.

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    26722861

  • Owner name

    Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o.

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Licence fee requirement

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Web page