Curd with probiotic culture Enterococcus faecium with extended shelf life
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F10%3ATTVBIO10" target="_blank" >RIV/26722861:_____/10:TTVBIO10 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Tvaroh s probiotickou kulturou Enterococccus faecium s prodlouženou trvanlivostí
Original language description
Technologie řeší problematiku aplikace probiotické mikroflóry do jemného tvarohu. Probiotická kultura E. faecium se vyznačuje pozitivními účinky na lidské zdraví. V rámci výzkumu aplikace probiotika do výrobku byly otestovány parametry jednotlivých technologických kroků a navržen optimální postup. Nová technologie tvarohu s kmenem E. faecium zaručuje dostatečný obsah probiotické složky ve finálním výrobku (min. 1.106 v 1gramu výrobku) a tím dostatečný příjem probiotika konzumentem. Aplikací kmenů s antibakteriálním účinkem je řešeno prodloužení doby minimální trvanlivosti. Kmen E. faecium snižuje celkový cholesterol, zejména nežádoucí frakci LDL a navyšuje žádoucí HDL cholesterol. Současně snižuje množství klostrídií a enzymu beta glukuronidázy ve faeces; zjištění studie vedené Státním zdravotním ústavem v Praze.
Czech name
Tvaroh s probiotickou kulturou Enterococccus faecium s prodlouženou trvanlivostí
Czech description
Technologie řeší problematiku aplikace probiotické mikroflóry do jemného tvarohu. Probiotická kultura E. faecium se vyznačuje pozitivními účinky na lidské zdraví. V rámci výzkumu aplikace probiotika do výrobku byly otestovány parametry jednotlivých technologických kroků a navržen optimální postup. Nová technologie tvarohu s kmenem E. faecium zaručuje dostatečný obsah probiotické složky ve finálním výrobku (min. 1.106 v 1gramu výrobku) a tím dostatečný příjem probiotika konzumentem. Aplikací kmenů s antibakteriálním účinkem je řešeno prodloužení doby minimální trvanlivosti. Kmen E. faecium snižuje celkový cholesterol, zejména nežádoucí frakci LDL a navyšuje žádoucí HDL cholesterol. Současně snižuje množství klostrídií a enzymu beta glukuronidázy ve faeces; zjištění studie vedené Státním zdravotním ústavem v Praze.
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
TTVBIO10
Numerical identification
—
Technical parameters
Výstupem ověřené technologie je výrobek: Olešnický tvaroh s probiotickou kulturou, Novostí postupu je způsob aplikace probiotických kmenů a kmenů s antibakteriálním účinkem, který zajišťuje prodloužení doby minimální trvanlivosti na dobu 3 měsíců.
Economical parameters
Plánovaná roční výroba - 890 tun, v celkové hodnotě 89 milionů Kč.
Application category by cost
—
Owner IČO
26722861
Owner name
Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Licence fee requirement
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Web page
—