All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of pH and temperature on microbiological quality of acidophilic milks

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F11%3AJMIKAC11" target="_blank" >RIV/26722861:_____/11:JMIKAC11 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2011/128_s._xv-xviii.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2011/128_s._xv-xviii.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv pH a teploty skladování na mikrobiologickou kvalitu acidofilních mlék

  • Original language description

    Studován byl vliv pH a teploty skladování (4 a 10 °C) na kulturní a kontaminující mikroflóru acidofilních mlék. Různých hodnot pH (okolo 4,2 a 3,8) bylo dosaženo různou očkovací dávkou laktobacilové kultury (0,05 a 2 %). Zatímco se denzita laktobacilů během 4 týdnů skladování udržela na hodnotě vyšší než 1 x 106 KTJ/g, denzita mezofilních mléčných koků a kontaminujících mikroorganismů významně poklesla, a to tím více, čím nižší bylo pH. Překysávání se projevilo zejména ve vzorcích skladovaných při vyššíteplotě anebo s vyšší očkovací dávkou laktobacilové kultury. Dále bylo zjištěno, že v průběhu fermentace dochází k významnému pomnožení kontaminujících mikroorganismů ? v tomto pokuse z denzity řádově 100 KTJ/ml v pasterovaném mléce na denzitu 105 KTJ/gve výrobku po fermentaci, což bylo ještě potvrzeno modelovým pokusem.

  • Czech name

    Vliv pH a teploty skladování na mikrobiologickou kvalitu acidofilních mlék

  • Czech description

    Studován byl vliv pH a teploty skladování (4 a 10 °C) na kulturní a kontaminující mikroflóru acidofilních mlék. Různých hodnot pH (okolo 4,2 a 3,8) bylo dosaženo různou očkovací dávkou laktobacilové kultury (0,05 a 2 %). Zatímco se denzita laktobacilů během 4 týdnů skladování udržela na hodnotě vyšší než 1 x 106 KTJ/g, denzita mezofilních mléčných koků a kontaminujících mikroorganismů významně poklesla, a to tím více, čím nižší bylo pH. Překysávání se projevilo zejména ve vzorcích skladovaných při vyššíteplotě anebo s vyšší očkovací dávkou laktobacilové kultury. Dále bylo zjištěno, že v průběhu fermentace dochází k významnému pomnožení kontaminujících mikroorganismů ? v tomto pokuse z denzity řádově 100 KTJ/ml v pasterovaném mléce na denzitu 105 KTJ/gve výrobku po fermentaci, což bylo ještě potvrzeno modelovým pokusem.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    2011

  • Issue of the periodical within the volume

    128

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    "xv"-"xiii"

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database