Effect of lactococci on the growth of listerias in the model UHT milk system.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022437" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022437 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv laktokoků na růst listerií v modelovém systému mléka UHT.
Original language description
Práce byla zaměřena na potlačení růstu sbírkových listeriálních kmenů za pomocí sbírkových laktokokových kmenů nebo komerčních mezofilních sýrařských kultur při jejich společných kultivacích v modelovém systému mléka UHT (0,5 % hm. tuku) při teplotě 30 °C během 18 h. Mléko, které bylo primárně fermentováno laktokoky (inokulum 108 KTJ?ml-1), bylo sekundárně kontaminováno listeriemi (denzita listerií 103 KTJ?ml-1). K nejúčinnějšímu potlačení růstu obou listeriálních kmenů Listeria innocua (CCM 5884 a Ln-03) došlo za použití laktokokových kmenů Lactococcus lactis ssp. lactis (LCC 416 nebo CHCC 2281) nebo komerční mezofilní sýrařské kultury DELVO-ADD? 100-X DSF, a to o tři řády: z 103 KTJ?ml-1 na 100 KTJ?ml-1. V mlékárenské praxi mohou být zjištěné poznatky mohou být účinné pouze za předpokladu dodržování systému HACCP, SHP a SVP.
Czech name
Vliv laktokoků na růst listerií v modelovém systému mléka UHT.
Czech description
Práce byla zaměřena na potlačení růstu sbírkových listeriálních kmenů za pomocí sbírkových laktokokových kmenů nebo komerčních mezofilních sýrařských kultur při jejich společných kultivacích v modelovém systému mléka UHT (0,5 % hm. tuku) při teplotě 30 °C během 18 h. Mléko, které bylo primárně fermentováno laktokoky (inokulum 108 KTJ?ml-1), bylo sekundárně kontaminováno listeriemi (denzita listerií 103 KTJ?ml-1). K nejúčinnějšímu potlačení růstu obou listeriálních kmenů Listeria innocua (CCM 5884 a Ln-03) došlo za použití laktokokových kmenů Lactococcus lactis ssp. lactis (LCC 416 nebo CHCC 2281) nebo komerční mezofilní sýrařské kultury DELVO-ADD? 100-X DSF, a to o tři řády: z 103 KTJ?ml-1 na 100 KTJ?ml-1. V mlékárenské praxi mohou být zjištěné poznatky mohou být účinné pouze za předpokladu dodržování systému HACCP, SHP a SVP.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/2B08050" target="_blank" >2B08050: Listeria monocytogenes - processes enabling reliable appreciation of quality and safety of dairy products, phases of production technological process, final products and their storage</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek a posterů - XXXIX. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-081-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
Knihovnička.cz
Place of publication
Brno
Event location
Brno, ČR
Event date
Oct 13, 2009
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—