Verification of activity antilisterial agents in technological production of smear surface ripening cheese
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F12%3ASYRMAZ12" target="_blank" >RIV/26722861:_____/12:SYRMAZ12 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2012/130_i-iii.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2012/130_i-iii.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Ověření účinnosti antilisteriálních přípravků při technologickém postupu výroby sýrů zrajících pod mazem
Original language description
Cílem práce bylo ověření účinnosti bakteriocinů produkovaných pediokoky a enterokoky při zrání sýrů zrajících pod mazem. Sýry byly kontaminovány listeriemi před začátkem zrání nebo před aplikaci mazové kultury. Testované přípravky byly aplikovány v různých fázích zrání a poté sledována koncentrace listerií. Nejlepší výsledek byl dosažen po úplném dozrání u sýrů kontaminovaných před aplikaci mazové kultury a ošetřených enterokokovou kulturou. Ale i u těchto sýrů byla překročena hranice infekčnosti 102 KTJ/g pro rizikové skupiny konzumentů. V ostatních případech byla koncentrace listerií ještě vyšší. Výsledky potvrdily účinnost bakteriocinů, ale v podmínkách zrání sýrů pod mazem zároveň zdůraznily význam sanitace a zásad HCCP ve výrobě.
Czech name
Ověření účinnosti antilisteriálních přípravků při technologickém postupu výroby sýrů zrajících pod mazem
Czech description
Cílem práce bylo ověření účinnosti bakteriocinů produkovaných pediokoky a enterokoky při zrání sýrů zrajících pod mazem. Sýry byly kontaminovány listeriemi před začátkem zrání nebo před aplikaci mazové kultury. Testované přípravky byly aplikovány v různých fázích zrání a poté sledována koncentrace listerií. Nejlepší výsledek byl dosažen po úplném dozrání u sýrů kontaminovaných před aplikaci mazové kultury a ošetřených enterokokovou kulturou. Ale i u těchto sýrů byla překročena hranice infekčnosti 102 KTJ/g pro rizikové skupiny konzumentů. V ostatních případech byla koncentrace listerií ještě vyšší. Výsledky potvrdily účinnost bakteriocinů, ale v podmínkách zrání sýrů pod mazem zároveň zdůraznily význam sanitace a zásad HCCP ve výrobě.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2012
Issue of the periodical within the volume
130
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
"i"-"iii"
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—