The effect of bacteriocins producing lactic acid bacteria on the growth of Listeria monocytogenes strains on the surface of smear ripened cheeses
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43894811" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43894811 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv bakterií mléčného kvašení produkujících bakteriociny na růst kmenů Listeria monocytogenes na povrchu sýrů zrajících pod mazem.
Original language description
Práce byla zaměřena na zjištění vlivu bakteriocinů, produkovaných kmeny Lactococcus lactis subsp. lactis LCC 416 a Lactobacillus plantarum HV11, vůči perzistentním kmenům Listeria monocytogenes (Lm 26 a Lm 31) na povrchu sýrů zrajících pod mazem. Sýry byly zakoupeny v tržní síti České republiky a záměrně kontaminovány jednotlivými kmeny listerií nebo jejich kombinacemi s použitými kmeny bakterií mléčného kvašení (BMK). Skladovací pokus probíhal při teploté 22 ?C po dobu 21 dnů, aerobně. Výsledky práce potvrdily, že sýry zrající pod mazem tvoří při pokojové teplotě vhodné prostředí pro růst perzistentních listerií. Vliv baktericinů na jejich inhibici a tím zajištění zdravotní nezávadnosti použitých sýrů nebyl dostatečný.
Czech name
Vliv bakterií mléčného kvašení produkujících bakteriociny na růst kmenů Listeria monocytogenes na povrchu sýrů zrajících pod mazem.
Czech description
Práce byla zaměřena na zjištění vlivu bakteriocinů, produkovaných kmeny Lactococcus lactis subsp. lactis LCC 416 a Lactobacillus plantarum HV11, vůči perzistentním kmenům Listeria monocytogenes (Lm 26 a Lm 31) na povrchu sýrů zrajících pod mazem. Sýry byly zakoupeny v tržní síti České republiky a záměrně kontaminovány jednotlivými kmeny listerií nebo jejich kombinacemi s použitými kmeny bakterií mléčného kvašení (BMK). Skladovací pokus probíhal při teploté 22 ?C po dobu 21 dnů, aerobně. Výsledky práce potvrdily, že sýry zrající pod mazem tvoří při pokojové teplotě vhodné prostředí pro růst perzistentních listerií. Vliv baktericinů na jejich inhibici a tím zajištění zdravotní nezávadnosti použitých sýrů nebyl dostatečný.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
68
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
22-24
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—