All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The effect of bacteriocins producing lactic acid bacteria on the growth of Listeria monocytogenes strains on the surface of smear ripened cheeses

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43894811" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43894811 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv bakterií mléčného kvašení produkujících bakteriociny na růst kmenů Listeria monocytogenes na povrchu sýrů zrajících pod mazem.

  • Original language description

    Práce byla zaměřena na zjištění vlivu bakteriocinů, produkovaných kmeny Lactococcus lactis subsp. lactis LCC 416 a Lactobacillus plantarum HV11, vůči perzistentním kmenům Listeria monocytogenes (Lm 26 a Lm 31) na povrchu sýrů zrajících pod mazem. Sýry byly zakoupeny v tržní síti České republiky a záměrně kontaminovány jednotlivými kmeny listerií nebo jejich kombinacemi s použitými kmeny bakterií mléčného kvašení (BMK). Skladovací pokus probíhal při teploté 22 ?C po dobu 21 dnů, aerobně. Výsledky práce potvrdily, že sýry zrající pod mazem tvoří při pokojové teplotě vhodné prostředí pro růst perzistentních listerií. Vliv baktericinů na jejich inhibici a tím zajištění zdravotní nezávadnosti použitých sýrů nebyl dostatečný.

  • Czech name

    Vliv bakterií mléčného kvašení produkujících bakteriociny na růst kmenů Listeria monocytogenes na povrchu sýrů zrajících pod mazem.

  • Czech description

    Práce byla zaměřena na zjištění vlivu bakteriocinů, produkovaných kmeny Lactococcus lactis subsp. lactis LCC 416 a Lactobacillus plantarum HV11, vůči perzistentním kmenům Listeria monocytogenes (Lm 26 a Lm 31) na povrchu sýrů zrajících pod mazem. Sýry byly zakoupeny v tržní síti České republiky a záměrně kontaminovány jednotlivými kmeny listerií nebo jejich kombinacemi s použitými kmeny bakterií mléčného kvašení (BMK). Skladovací pokus probíhal při teploté 22 ?C po dobu 21 dnů, aerobně. Výsledky práce potvrdily, že sýry zrající pod mazem tvoří při pokojové teplotě vhodné prostředí pro růst perzistentních listerií. Vliv baktericinů na jejich inhibici a tím zajištění zdravotní nezávadnosti použitých sýrů nebyl dostatečný.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    68

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    22-24

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database