Evaluation of quality parameters of sheep's and goat's milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F12%3AZJKOOV12" target="_blank" >RIV/26722861:_____/12:ZJKOOV12 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.agroweb.cz" target="_blank" >http://www.agroweb.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení parametrů kvality ovčího kozího mléka
Original language description
V průběhu laktačního období byly sledovány vybrané základní ukazatele kvality mléka koz bílých krátkosrstých, hnědých krátkosrstých, anglonubijských, ovcí východofríských a ovcí romanovských. Všechny vyšetřované vzorky mléka měly vyhovující mikrobiologickou kvalitu. Titrační kyselost ovčího mléka byla vyšší než titrační kyselost mléka kozího a byla na rozdíl od aktivní kyselosti mléka velmi proměnná. Aktivní kyselost ovčího mléka vykazovala podobné hodnoty jako mléko kozí. Procentuální zastoupení sledovaných základních složek mléka se v průběhu laktace měnilo. Největší variability dosahoval v kozím i ovčím mléce obsah tuku, následovaný obsahem bílkovin. Nejméně variabilní bylo naopak procentuální zastoupení laktózy. Vyšší procentuální zastoupení bílkovin v kozím i ovčím mléce lze očekávat na začátku a zejména na konci laktace, této skutečnosti odpovídá také vyšší obsah sušiny mléka na konci laktace. Vyšší procentuální zastoupení bílkovin v mléce bylo stanoveno v mléce ovčím než v mléce
Czech name
Hodnocení parametrů kvality ovčího kozího mléka
Czech description
V průběhu laktačního období byly sledovány vybrané základní ukazatele kvality mléka koz bílých krátkosrstých, hnědých krátkosrstých, anglonubijských, ovcí východofríských a ovcí romanovských. Všechny vyšetřované vzorky mléka měly vyhovující mikrobiologickou kvalitu. Titrační kyselost ovčího mléka byla vyšší než titrační kyselost mléka kozího a byla na rozdíl od aktivní kyselosti mléka velmi proměnná. Aktivní kyselost ovčího mléka vykazovala podobné hodnoty jako mléko kozí. Procentuální zastoupení sledovaných základních složek mléka se v průběhu laktace měnilo. Největší variability dosahoval v kozím i ovčím mléce obsah tuku, následovaný obsahem bílkovin. Nejméně variabilní bylo naopak procentuální zastoupení laktózy. Vyšší procentuální zastoupení bílkovin v kozím i ovčím mléce lze očekávat na začátku a zejména na konci laktace, této skutečnosti odpovídá také vyšší obsah sušiny mléka na konci laktace. Vyšší procentuální zastoupení bílkovin v mléce bylo stanoveno v mléce ovčím než v mléce
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2012
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
71-74
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—