Detection of bacteriophage contamination, identification of the critical points of potential contamination sources, methodical procedures of phages confirmation and elimination of incurred technological problems including recommended sanitation precaution.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F12%3AZNBAFA12" target="_blank" >RIV/26722861:_____/12:ZNBAFA12 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vumlekarensky.cz/vyzkum/metodiky.html" target="_blank" >http://www.vumlekarensky.cz/vyzkum/metodiky.html</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Detekce bakteriofágové kontaminace, určení kritických míst možného zdroje kontaminace, metodický postup potvrzení bakteriofága a eliminace vzniklých technologických problémů, včetně návrhu sanitačních opatření.
Original language description
Metodika je uceleným shrnutím vlivu bakteriofágové kontaminace ve výrobě mléčných výrobků, zejména sýrů a fermentovaných produktů. Upozorňuje na kritická místa, která jsou zdrojem fágové kontaminace, popisuje první příznaky rozpoznání přítomnosti fágů vevýrobě, včetně návrhu opatření. Jsou zde uvedeny metody stanovení bakteriofágů a podrobný postup metod, které jsou nejvhodnější pro využití v mlékárenských provozech.
Czech name
Detekce bakteriofágové kontaminace, určení kritických míst možného zdroje kontaminace, metodický postup potvrzení bakteriofága a eliminace vzniklých technologických problémů, včetně návrhu sanitačních opatření.
Czech description
Metodika je uceleným shrnutím vlivu bakteriofágové kontaminace ve výrobě mléčných výrobků, zejména sýrů a fermentovaných produktů. Upozorňuje na kritická místa, která jsou zdrojem fágové kontaminace, popisuje první příznaky rozpoznání přítomnosti fágů vevýrobě, včetně návrhu opatření. Jsou zde uvedeny metody stanovení bakteriofágů a podrobný postup metod, které jsou nejvhodnější pro využití v mlékárenských provozech.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
ZNBAFA12
Regulation ID
Osvědčení 2012/042842-G SVS
Technical parameters
Metodika podává ucelené informace v technologii fermentovaných výrobků a sýrů, uvádí postupy nutné dezinfekce včetně doporučených sanitačních prostředků a jejich optimálních koncentrací, dále vytipovaná problémová místa ve výrobě. V metodice jsou stanoveny mezní hodnoty kyselosti provozního zákysu, který lze použít ve výrobě. Metodika je lokalizována u Výzkumného ústavu mlékárenského s.r.o. a Českomoravské společnosti chovatelů v souladu se smlouvou o uplatnění certifikované metodiky mezi Výzkumným ústavem mlékárenským (poskytovatel) a Českomoravskou společností chovatelů , IČ 26162539 (uživatel) z 30.11.2011, odpovědná osoba: Ing.P.Roubal, CSc.
Economical parameters
Ekonomický přínos pro uživatele je závislý na denním množství zpracovávaného mléka a na typu provozu (sýrárny, výroba kysaných mléčných výrobků. Na denzitě fága závisí rozsah škod. U středně velkých mlékáren zisk může činit řádově sta tisíce Kč, protožezavedení a používání metody není finančně náročné ve srovnání s finančními ztrátami, které bakteriofág působí.
Certification body designation
Státní veterinární správa České republiky Slezská 7, Praha 2, 120 56
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů