Indication of bacteriophage in high-risk operations and possibilities of minimize losses
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F12%3AFAGYRI12" target="_blank" >RIV/26722861:_____/12:FAGYRI12 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2012/130_s._vi-viii.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2012/130_s._vi-viii.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Indikace bakteriofágů v rizikových provozech a možnosti minimalizace ztrát
Original language description
Bakteriofágova kontaminace zejména v technologii výroby sýrů, ale i při výrobě fermentovaných výrobků, je závažny problém, který může způsobit, dle rozsahu napadení fágem, v lepšií případě prodloužení technologického procesu výroby, v horším případě veliké ekonomické ztraty. Vzhledem k aktuálnosti, byla této problematice věnována pozornost a v rámci řešení výzkumného záměru MSM 2672286101 byla vypracována certifikovaná metodika s cílem podat ucelené shrnutí metod zjišťování bakteriofága a upozornit na kritická místa v technologiích výroby sýrů, tvarohů i fermentovaných výrobků. V metodice jsou doporučeny kroky, které je třeba v průběhu technologie udělat tak, aby ekonomické ztráty a zdravotní riziko při průkazu bakteriofága bylo minimální.
Czech name
Indikace bakteriofágů v rizikových provozech a možnosti minimalizace ztrát
Czech description
Bakteriofágova kontaminace zejména v technologii výroby sýrů, ale i při výrobě fermentovaných výrobků, je závažny problém, který může způsobit, dle rozsahu napadení fágem, v lepšií případě prodloužení technologického procesu výroby, v horším případě veliké ekonomické ztraty. Vzhledem k aktuálnosti, byla této problematice věnována pozornost a v rámci řešení výzkumného záměru MSM 2672286101 byla vypracována certifikovaná metodika s cílem podat ucelené shrnutí metod zjišťování bakteriofága a upozornit na kritická místa v technologiích výroby sýrů, tvarohů i fermentovaných výrobků. V metodice jsou doporučeny kroky, které je třeba v průběhu technologie udělat tak, aby ekonomické ztráty a zdravotní riziko při průkazu bakteriofága bylo minimální.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2012
Issue of the periodical within the volume
130
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
"vi"-"viii"
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—