Use of bacteriophages for Listeria monocytogenes elimination from the soft cheeses surface
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43899626" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43899626 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití bakteriofágů k elimintaci Listeria monocytogenes z povrchu měkkých sekundárně zrajících sýrů
Original language description
Standardní metody používané pro eliminaci Listeria monocytogenes z potravin zahrnující tepelné ošetření surovin pasterací, snížení pH potraviny přídavkem kyselin nebo fermentací, přídavek NaCl a využití bakteriocinů bakterií mléčného kvašení s antilisteriální aktivitou nemusí být vždy dostatečně účinné. V poslední době se v odborné literatuře objevuje nová možnost využívající přírodních antagonistů patogenních bakterií, kterými jsou specifické bakteriofágy. V článku jsou charakterizovány bakteriofágy účinné proti Listeria monocytogenes, komerční přípravky na jejich bázi a uveden úspěšný příklad použití specifického bakteriofágu A511 k potlačení růstu Listeria monocytogenes na povrchu sýrů s plísní i s mazem na povrchu v průběhu tří týdnů jejich zrání.
Czech name
Využití bakteriofágů k elimintaci Listeria monocytogenes z povrchu měkkých sekundárně zrajících sýrů
Czech description
Standardní metody používané pro eliminaci Listeria monocytogenes z potravin zahrnující tepelné ošetření surovin pasterací, snížení pH potraviny přídavkem kyselin nebo fermentací, přídavek NaCl a využití bakteriocinů bakterií mléčného kvašení s antilisteriální aktivitou nemusí být vždy dostatečně účinné. V poslední době se v odborné literatuře objevuje nová možnost využívající přírodních antagonistů patogenních bakterií, kterými jsou specifické bakteriofágy. V článku jsou charakterizovány bakteriofágy účinné proti Listeria monocytogenes, komerční přípravky na jejich bázi a uveden úspěšný příklad použití specifického bakteriofágu A511 k potlačení růstu Listeria monocytogenes na povrchu sýrů s plísní i s mazem na povrchu v průběhu tří týdnů jejich zrání.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
151
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
9-12
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—