Use of bacteriophages for elimination of bacterial pathogens in cheeses
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902061" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902061 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití bakteriofágů pro eliminaci patogenních bakterií v sýrech
Original language description
Bakteriofágy představují jednu z nejhojnějších biologických entit v přírodě a jsou již dlouho zkoumány pro jejich potenciální využití jako bioterapeutických činidel. V posledních letech byl výzkum zaměřen na možnost jejich využití k odstranění nežádoucích bakterií v potravinách. Cílem této prezentace je shrnout rizika výskytu patogenů sýrech a případné použití bakteriofágů pro selektivní odstranění Listeria monocytogenes, Salmonella spp. a enteropatogenní Escherichia coli z nich. Zvláštní důraz je kladen na použití fágů ke snižování výskytu Listeria monocytogenes v měkkých sýrech s mazem na povrchu a v sýrech s plísní na povrchu. Dále jsou zmíněny faktory, které určují účinnost bakteriofágů a komerčních přípravků na bázi fágů pro aplikaci mléka a mléčných výrobků.
Czech name
Využití bakteriofágů pro eliminaci patogenních bakterií v sýrech
Czech description
Bakteriofágy představují jednu z nejhojnějších biologických entit v přírodě a jsou již dlouho zkoumány pro jejich potenciální využití jako bioterapeutických činidel. V posledních letech byl výzkum zaměřen na možnost jejich využití k odstranění nežádoucích bakterií v potravinách. Cílem této prezentace je shrnout rizika výskytu patogenů sýrech a případné použití bakteriofágů pro selektivní odstranění Listeria monocytogenes, Salmonella spp. a enteropatogenní Escherichia coli z nich. Zvláštní důraz je kladen na použití fágů ke snižování výskytu Listeria monocytogenes v měkkých sýrech s mazem na povrchu a v sýrech s plísní na povrchu. Dále jsou zmíněny faktory, které určují účinnost bakteriofágů a komerčních přípravků na bázi fágů pro aplikaci mléka a mléčných výrobků.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2016 - Výsledky přehlídek a sborník konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-973-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
21-24
Publisher name
VŠCHT Praha
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 19, 2016
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—