All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Application of modified calibration samples with increased content of main components for calibration of IR analyzers to following of milk composition.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F12%3AZNIRAN12" target="_blank" >RIV/26722861:_____/12:ZNIRAN12 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/pdf/metodika-ir_kalibrace.pdf" target="_blank" >http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/pdf/metodika-ir_kalibrace.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Využití modifikovaných kalibračních vzorků se zvýšeným obsahem základních složek při kalibraci IR přístrojů pro kontrolu složení mléka

  • Original language description

    Metodika obsahuje návod na přípravu kalibračních vzorků se zvýšeným obsahem tuku, bílkovin a laktosy pro zajištění přesnosti měření IR přístrojů při analýzách mléka. Vzhledem k tomu, že modifikované vzorky mohou simulovat i složení technologicky zpracovaného meziproduktu v mlékárenských výrobách, je možné využít tyto vzorky i pro kontrolu IR analyzátorů mléka v mlékárnách jak při kontrole vstupní suroviny, tak při kontrole výrobního procesu.

  • Czech name

    Využití modifikovaných kalibračních vzorků se zvýšeným obsahem základních složek při kalibraci IR přístrojů pro kontrolu složení mléka

  • Czech description

    Metodika obsahuje návod na přípravu kalibračních vzorků se zvýšeným obsahem tuku, bílkovin a laktosy pro zajištění přesnosti měření IR přístrojů při analýzách mléka. Vzhledem k tomu, že modifikované vzorky mohou simulovat i složení technologicky zpracovaného meziproduktu v mlékárenských výrobách, je možné využít tyto vzorky i pro kontrolu IR analyzátorů mléka v mlékárnách jak při kontrole vstupní suroviny, tak při kontrole výrobního procesu.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    ZNIRAN12

  • Regulation ID

    SVS/2012/043482-G , Ústřední veterinární správa státní veterinární správy

  • Technical parameters

    Metodika obsahuje ucelené informace o přípravě referenčních materiálů se standardizovaným složením pro kalibraci IR přístrojů při kontrole mléka. Součástí jsou přesné podmínky přípravy (teplota, způsob chlazení, konzervace vzorku, atd.). Metodika je lokalizována u Výzkumného ústavu mlékárenského s.r.o., IČ 26722861 a Českomoravské společnosti chovatelů v souladu se smlouvou o uplatnění certifikované metodiky mezi Výzkumným ústavem mlékárenským (poskytovatel) a Českomoravskou společností chovatelů , IČ 26162539 (uživatel) z 5.12.2012, Kontakt:Ing. Ondřej Elich, tel: 235354551-2, elich@milcom-as.cz

  • Economical parameters

    Odhadované ekonomické přínosy nového přístupu ke kalibraci IR přístrojů vycházejí z předpokladu, že objem produkovaného mléka se České republice pohybuje v posledních letech kolem hodnoty 2 600 000 tun/rok. Při odhadované průměrné ceně 8 Kč/kg se tak jedná o obchod ve výši 20,8 mld Kč. U takto vysokých částek je klíčovým faktorem důvěra smluvních stran ve správnost měření základních složek mléka. Výkupní ceny mléka jsou tvořeny dvoustrannými dohodami producentů a zpracovatelů a často obsahují kromě fixní částky na kilogram dodaného mléka též bonusy (případně postihy) za nadstandardní obsah tuku a bílkovin v mléce. Tento příplatek se pohybuje okolo 10 haléřů za navýšení tuku či bílkovin o 0,1%. V důsledku tedy může standardizovaná kalibrace vytvořená pomocí modifikovaných vzorků ušetřit v případě snížení odchylky kalibrace o 0,03 % oproti původní kalibrace ušetřit až 5 haléřů/kg mléka.

  • Certification body designation

    Státní veterinární správa České republiky Slezská 7, Praha 2, 120 56

  • Date of certification

  • Method of use

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů