Application of modified calibration samples with increased content of main components for calibration of IR analyzers to following of milk composition.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F12%3AZNIRAN12" target="_blank" >RIV/26722861:_____/12:ZNIRAN12 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/pdf/metodika-ir_kalibrace.pdf" target="_blank" >http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/pdf/metodika-ir_kalibrace.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití modifikovaných kalibračních vzorků se zvýšeným obsahem základních složek při kalibraci IR přístrojů pro kontrolu složení mléka
Original language description
Metodika obsahuje návod na přípravu kalibračních vzorků se zvýšeným obsahem tuku, bílkovin a laktosy pro zajištění přesnosti měření IR přístrojů při analýzách mléka. Vzhledem k tomu, že modifikované vzorky mohou simulovat i složení technologicky zpracovaného meziproduktu v mlékárenských výrobách, je možné využít tyto vzorky i pro kontrolu IR analyzátorů mléka v mlékárnách jak při kontrole vstupní suroviny, tak při kontrole výrobního procesu.
Czech name
Využití modifikovaných kalibračních vzorků se zvýšeným obsahem základních složek při kalibraci IR přístrojů pro kontrolu složení mléka
Czech description
Metodika obsahuje návod na přípravu kalibračních vzorků se zvýšeným obsahem tuku, bílkovin a laktosy pro zajištění přesnosti měření IR přístrojů při analýzách mléka. Vzhledem k tomu, že modifikované vzorky mohou simulovat i složení technologicky zpracovaného meziproduktu v mlékárenských výrobách, je možné využít tyto vzorky i pro kontrolu IR analyzátorů mléka v mlékárnách jak při kontrole vstupní suroviny, tak při kontrole výrobního procesu.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
ZNIRAN12
Regulation ID
SVS/2012/043482-G , Ústřední veterinární správa státní veterinární správy
Technical parameters
Metodika obsahuje ucelené informace o přípravě referenčních materiálů se standardizovaným složením pro kalibraci IR přístrojů při kontrole mléka. Součástí jsou přesné podmínky přípravy (teplota, způsob chlazení, konzervace vzorku, atd.). Metodika je lokalizována u Výzkumného ústavu mlékárenského s.r.o., IČ 26722861 a Českomoravské společnosti chovatelů v souladu se smlouvou o uplatnění certifikované metodiky mezi Výzkumným ústavem mlékárenským (poskytovatel) a Českomoravskou společností chovatelů , IČ 26162539 (uživatel) z 5.12.2012, Kontakt:Ing. Ondřej Elich, tel: 235354551-2, elich@milcom-as.cz
Economical parameters
Odhadované ekonomické přínosy nového přístupu ke kalibraci IR přístrojů vycházejí z předpokladu, že objem produkovaného mléka se České republice pohybuje v posledních letech kolem hodnoty 2 600 000 tun/rok. Při odhadované průměrné ceně 8 Kč/kg se tak jedná o obchod ve výši 20,8 mld Kč. U takto vysokých částek je klíčovým faktorem důvěra smluvních stran ve správnost měření základních složek mléka. Výkupní ceny mléka jsou tvořeny dvoustrannými dohodami producentů a zpracovatelů a často obsahují kromě fixní částky na kilogram dodaného mléka též bonusy (případně postihy) za nadstandardní obsah tuku a bílkovin v mléce. Tento příplatek se pohybuje okolo 10 haléřů za navýšení tuku či bílkovin o 0,1%. V důsledku tedy může standardizovaná kalibrace vytvořená pomocí modifikovaných vzorků ušetřit v případě snížení odchylky kalibrace o 0,03 % oproti původní kalibrace ušetřit až 5 haléřů/kg mléka.
Certification body designation
Státní veterinární správa České republiky Slezská 7, Praha 2, 120 56
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů