Using various kind of whey for production fermented drinks with alcohol content and carbonated whey drink
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23SA72" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#SA72 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/152-vii-xii.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/152-vii-xii.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití různých druhů syrovátky pro výrobu fermentovaných nápojů s obsahem alkoholu a sycených syrovátkových nápojů.
Original language description
Syrovátka byla donedávna považována za odpadní látku nejvýše vhodnou ke krmným účelům. Postupem času a s rozvojem poznání nutričních benefitů jejích složek a separačních a zpracovatelských technologií se z ní stala vhodná surovina pro jejich získávání a pro jejich následnou aplikaci v mnoha potravinářských oborech i ve farmacii. Efektivní zpracování a využití syrovátky je možné především při zpracování velkých objemů produktu. Naše pozornost byla věnována využití syrovátky z výroby sýrů a tvarohů z mléka kravského, ovčího a kozího, abychom získali poznatky, které lze v tomto směru uplatnit především v malovýrobě faremního zpracování uvedených druhů mlék. Zaměřili jsme se na návrhy receptur nápojů a postupy výroby, ve kterých by byla syrovátka z uvedených druhů mlék uplatněna. Zkoumali jsme možnosti výroby syrovátkových nápojů ze syrovátky z uvedených druhů mlék, jak kyselé, tak sladké, s přídavkem sladového extraktu a fermentované vybranými kmeny kvasinek. Vznikl tak nápoj s obsahem alkoholu, vzniklého kvašením sladiny a syrovátky. Zkoumali jsme také možnosti výroby syrovátkových nápojů z kyselých druhů syrovátek sycených oxidem uhličitým s využitím ochucující ovocné složky. Byly stanovovány parametry jednotlivých druhů surovin a nápojů. Především byly navrhované nápoje hodnoceny senzoricky a byly podrobeny skladovacím zkouškám. Byly stanoveny chutné nejúspěšnější receptury a jejich postupy přípravy. Byly tak získány poznatky a podklady pro využití různých druhů syrovátek, především ve faremním maloobjemovém zpracování kravského, kozího a ovčího mléka. Navržené výrobky jsou nejen chutné, ale mají i vysokou nutriční hodnotu danou obsahem syrovátkových bílkovin, vitamínů a minerálních látek, které jsou obsaženy v syrovátce a jsou navrženy látky, které je možno do nápojů přidávat ke zvýšení zdravotních benefitů.
Czech name
Využití různých druhů syrovátky pro výrobu fermentovaných nápojů s obsahem alkoholu a sycených syrovátkových nápojů.
Czech description
Syrovátka byla donedávna považována za odpadní látku nejvýše vhodnou ke krmným účelům. Postupem času a s rozvojem poznání nutričních benefitů jejích složek a separačních a zpracovatelských technologií se z ní stala vhodná surovina pro jejich získávání a pro jejich následnou aplikaci v mnoha potravinářských oborech i ve farmacii. Efektivní zpracování a využití syrovátky je možné především při zpracování velkých objemů produktu. Naše pozornost byla věnována využití syrovátky z výroby sýrů a tvarohů z mléka kravského, ovčího a kozího, abychom získali poznatky, které lze v tomto směru uplatnit především v malovýrobě faremního zpracování uvedených druhů mlék. Zaměřili jsme se na návrhy receptur nápojů a postupy výroby, ve kterých by byla syrovátka z uvedených druhů mlék uplatněna. Zkoumali jsme možnosti výroby syrovátkových nápojů ze syrovátky z uvedených druhů mlék, jak kyselé, tak sladké, s přídavkem sladového extraktu a fermentované vybranými kmeny kvasinek. Vznikl tak nápoj s obsahem alkoholu, vzniklého kvašením sladiny a syrovátky. Zkoumali jsme také možnosti výroby syrovátkových nápojů z kyselých druhů syrovátek sycených oxidem uhličitým s využitím ochucující ovocné složky. Byly stanovovány parametry jednotlivých druhů surovin a nápojů. Především byly navrhované nápoje hodnoceny senzoricky a byly podrobeny skladovacím zkouškám. Byly stanoveny chutné nejúspěšnější receptury a jejich postupy přípravy. Byly tak získány poznatky a podklady pro využití různých druhů syrovátek, především ve faremním maloobjemovém zpracování kravského, kozího a ovčího mléka. Navržené výrobky jsou nejen chutné, ale mají i vysokou nutriční hodnotu danou obsahem syrovátkových bílkovin, vitamínů a minerálních látek, které jsou obsaženy v syrovátce a jsou navrženy látky, které je možno do nápojů přidávat ke zvýšení zdravotních benefitů.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210093" target="_blank" >QJ1210093: New methods for production, quality control and the effects of probiotic foods</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
26
Issue of the periodical within the volume
152
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
"vii"-"xii"
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—