All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Using various kind of whey for production fermented drinks with alcohol content and carbonated whey drink

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23SA72" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#SA72 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/152-vii-xii.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/152-vii-xii.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Využití různých druhů syrovátky pro výrobu fermentovaných nápojů s obsahem alkoholu a sycených syrovátkových nápojů.

  • Original language description

    Syrovátka byla donedávna považována za odpadní látku nejvýše vhodnou ke krmným účelům. Postupem času a s rozvojem poznání nutričních benefitů jejích složek a separačních a zpracovatelských technologií se z ní stala vhodná surovina pro jejich získávání a pro jejich následnou aplikaci v mnoha potravinářských oborech i ve farmacii. Efektivní zpracování a využití syrovátky je možné především při zpracování velkých objemů produktu. Naše pozornost byla věnována využití syrovátky z výroby sýrů a tvarohů z mléka kravského, ovčího a kozího, abychom získali poznatky, které lze v tomto směru uplatnit především v malovýrobě faremního zpracování uvedených druhů mlék. Zaměřili jsme se na návrhy receptur nápojů a postupy výroby, ve kterých by byla syrovátka z uvedených druhů mlék uplatněna. Zkoumali jsme možnosti výroby syrovátkových nápojů ze syrovátky z uvedených druhů mlék, jak kyselé, tak sladké, s přídavkem sladového extraktu a fermentované vybranými kmeny kvasinek. Vznikl tak nápoj s obsahem alkoholu, vzniklého kvašením sladiny a syrovátky. Zkoumali jsme také možnosti výroby syrovátkových nápojů z kyselých druhů syrovátek sycených oxidem uhličitým s využitím ochucující ovocné složky. Byly stanovovány parametry jednotlivých druhů surovin a nápojů. Především byly navrhované nápoje hodnoceny senzoricky a byly podrobeny skladovacím zkouškám. Byly stanoveny chutné nejúspěšnější receptury a jejich postupy přípravy. Byly tak získány poznatky a podklady pro využití různých druhů syrovátek, především ve faremním maloobjemovém zpracování kravského, kozího a ovčího mléka. Navržené výrobky jsou nejen chutné, ale mají i vysokou nutriční hodnotu danou obsahem syrovátkových bílkovin, vitamínů a minerálních látek, které jsou obsaženy v syrovátce a jsou navrženy látky, které je možno do nápojů přidávat ke zvýšení zdravotních benefitů.

  • Czech name

    Využití různých druhů syrovátky pro výrobu fermentovaných nápojů s obsahem alkoholu a sycených syrovátkových nápojů.

  • Czech description

    Syrovátka byla donedávna považována za odpadní látku nejvýše vhodnou ke krmným účelům. Postupem času a s rozvojem poznání nutričních benefitů jejích složek a separačních a zpracovatelských technologií se z ní stala vhodná surovina pro jejich získávání a pro jejich následnou aplikaci v mnoha potravinářských oborech i ve farmacii. Efektivní zpracování a využití syrovátky je možné především při zpracování velkých objemů produktu. Naše pozornost byla věnována využití syrovátky z výroby sýrů a tvarohů z mléka kravského, ovčího a kozího, abychom získali poznatky, které lze v tomto směru uplatnit především v malovýrobě faremního zpracování uvedených druhů mlék. Zaměřili jsme se na návrhy receptur nápojů a postupy výroby, ve kterých by byla syrovátka z uvedených druhů mlék uplatněna. Zkoumali jsme možnosti výroby syrovátkových nápojů ze syrovátky z uvedených druhů mlék, jak kyselé, tak sladké, s přídavkem sladového extraktu a fermentované vybranými kmeny kvasinek. Vznikl tak nápoj s obsahem alkoholu, vzniklého kvašením sladiny a syrovátky. Zkoumali jsme také možnosti výroby syrovátkových nápojů z kyselých druhů syrovátek sycených oxidem uhličitým s využitím ochucující ovocné složky. Byly stanovovány parametry jednotlivých druhů surovin a nápojů. Především byly navrhované nápoje hodnoceny senzoricky a byly podrobeny skladovacím zkouškám. Byly stanoveny chutné nejúspěšnější receptury a jejich postupy přípravy. Byly tak získány poznatky a podklady pro využití různých druhů syrovátek, především ve faremním maloobjemovém zpracování kravského, kozího a ovčího mléka. Navržené výrobky jsou nejen chutné, ale mají i vysokou nutriční hodnotu danou obsahem syrovátkových bílkovin, vitamínů a minerálních látek, které jsou obsaženy v syrovátce a jsou navrženy látky, které je možno do nápojů přidávat ke zvýšení zdravotních benefitů.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1210093" target="_blank" >QJ1210093: New methods for production, quality control and the effects of probiotic foods</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    26

  • Issue of the periodical within the volume

    152

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    "vii"-"xii"

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database