Sheep's milk beverage containing yogurt and probiotic lactic acid bacteria
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43869173" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43869173 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nápoj z ovčího mléka s obsahem jogurtových a probiotických bakterií mléčného kvašení
Original language description
Základní surovinou pro výrobu zakysaného nápoje je směs kravského a ovčího mléka a kravské resp. ovčí syrovátky, které jsou vedlejším produktem výroby sýrů. Zakysaný nápoj obsahuje kombinaci jogurtových bakterií mléčného kvašení s probiotickou kulturou Enterococcus faecium. Benefity navrženého výrobku: významná nutriční hodnota navýšená o minerální látky a syrovátkové bílkoviny přidaným podílem ovčí syrovátky; zvýšení zdravotního významu obsahem probiotických bakterií; osvěžující lahodně kyselý nápoj smožností ochucení ovocnou složkou v bio kvalitě.
Czech name
Nápoj z ovčího mléka s obsahem jogurtových a probiotických bakterií mléčného kvašení
Czech description
Základní surovinou pro výrobu zakysaného nápoje je směs kravského a ovčího mléka a kravské resp. ovčí syrovátky, které jsou vedlejším produktem výroby sýrů. Zakysaný nápoj obsahuje kombinaci jogurtových bakterií mléčného kvašení s probiotickou kulturou Enterococcus faecium. Benefity navrženého výrobku: významná nutriční hodnota navýšená o minerální látky a syrovátkové bílkoviny přidaným podílem ovčí syrovátky; zvýšení zdravotního významu obsahem probiotických bakterií; osvěžující lahodně kyselý nápoj smožností ochucení ovocnou složkou v bio kvalitě.
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
27/2012
Numerical identification
—
Technical parameters
Senzorické hodnocení nápoje z ovčího mléka po výrobě - vzhled kompaktní, bez uvolněné syrovátky - konzistence hustá, hladká - chuť čistá, mléčně nakyslá. Hodnocení kvality nápoje po době uskladnění - po dobu skladování 14 dní nebyly sledovány změny v konzistenci a chuti nápoje - počty jogurtových mikroorganismů jsou obsaženy v denzitě 108 KTJ/ml - počty probiotických mikroorganismů se pohybují řádově v denzitě 106 KTJ/ml - vyrobený nápoj z ovčího mléka splňuje obsah bakterií mléčného kvašení daný vyhláškou 77/2003 Sb. Uzavřena smlouva o využití výsledků mezi smluvními stranami Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. Praha 6 (IČ 26722861), Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (IČ 70883521) a Bryndziareň a syráreň s.r.o. Zvolenská Slatina (IČ 36040690). Datum uzavření 30.5.2012.
Economical parameters
Použití probiotických bakterií v potravinách a produkce takzvaných funkčních potravin se stává trendem a představuje významnou možnost zvyšování přidané hodnoty v potravinářském průmyslu. Zavedení probiotického nápoje do výroby s minimálními náklady je nesporným zvýšením konkurenceschopnosti uživatele výsledku. Toto řešení poskytuje kromě obohacení sortimentu o atraktivní nutriční produkt, především využití odpadní suroviny po výrobě sýra ? syrovátky. Možnosti využití syrovátky pro výrobu probiotickéhonápoje je v podstatě bez dalších nákladů z hlediska investic do zařízení a s minimálními náklady na surovinový materiál.
Application category by cost
—
Owner IČO
70883521
Owner name
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. Praha 6, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Licence fee requirement
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Web page
—