All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Fermented drink from sheep whey

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F10%3ATOVCIS10" target="_blank" >RIV/26722861:_____/10:TOVCIS10 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Fermentovaný nápoj z ovčí syrovátky

  • Original language description

    Jedná se o nápoj ze syrovátky z ovčího sýra, který je pro lidský organismus lehce stravitelný. Rovněž významná je nutriční hodnota obsahem minerálních látek, zbytkovým podílem syrovátkových bílkovin a nízkým obsahem tuku. Obsah probiotických mikroorganismů Enterococcus faecium a bakterií smetanové mezofilní kultury zvyšují zdravotní význam tohoto nápoje. Výrobní postup se skládá z filtrace syrovátky, záhřevu a separace syrovátkových bílkovin. Syrovátka vychlazená na teplotu kultivace se zakysá mezofilnísmetanovou kulturou a probiotickou kulturou. Po kultivaci a dosažení vyhovující aktivní kyselosti následuje chlazení. Vychlazený fermentovaný nápoj se plní do spotřebitelských obalů bez ochucení nebo ochucený ovocnou složkou. Finální produkt se uchováváchlazený.

  • Czech name

    Fermentovaný nápoj z ovčí syrovátky

  • Czech description

    Jedná se o nápoj ze syrovátky z ovčího sýra, který je pro lidský organismus lehce stravitelný. Rovněž významná je nutriční hodnota obsahem minerálních látek, zbytkovým podílem syrovátkových bílkovin a nízkým obsahem tuku. Obsah probiotických mikroorganismů Enterococcus faecium a bakterií smetanové mezofilní kultury zvyšují zdravotní význam tohoto nápoje. Výrobní postup se skládá z filtrace syrovátky, záhřevu a separace syrovátkových bílkovin. Syrovátka vychlazená na teplotu kultivace se zakysá mezofilnísmetanovou kulturou a probiotickou kulturou. Po kultivaci a dosažení vyhovující aktivní kyselosti následuje chlazení. Vychlazený fermentovaný nápoj se plní do spotřebitelských obalů bez ochucení nebo ochucený ovocnou složkou. Finální produkt se uchováváchlazený.

Classification

  • Type

    Z<sub>tech</sub> - Verified technology

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    TOVCIS10

  • Numerical identification

  • Technical parameters

    Novostí technologie je zpracování ovčí syrovátky, vedlejšího produktu výroby sýrů, na fermentovaný lehce stravitelný nápoj. Nutriční význam je v obsahu minerálů, syrovátkových bílkovin, nízkém obsahu tuku, probiotických bakterií a smetanové kultury.

  • Economical parameters

    Výrobek rozšiřuje spektrum BIO regionálních výrobků na trhu. Roční výroba je 5000 až 10 000 l v hodnotě 50 000 až 100 000 Kč ročně. Dalším efektem je obhospodařování půdy ve znevýhodněných oblastech, zaměstananost a údržba krajiny.

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    26722861

  • Owner name

    Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o.

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence

  • Licence fee requirement

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Web page