Fermented drink from sheep whey
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F10%3ATOVCIS10" target="_blank" >RIV/26722861:_____/10:TOVCIS10 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Fermentovaný nápoj z ovčí syrovátky
Original language description
Jedná se o nápoj ze syrovátky z ovčího sýra, který je pro lidský organismus lehce stravitelný. Rovněž významná je nutriční hodnota obsahem minerálních látek, zbytkovým podílem syrovátkových bílkovin a nízkým obsahem tuku. Obsah probiotických mikroorganismů Enterococcus faecium a bakterií smetanové mezofilní kultury zvyšují zdravotní význam tohoto nápoje. Výrobní postup se skládá z filtrace syrovátky, záhřevu a separace syrovátkových bílkovin. Syrovátka vychlazená na teplotu kultivace se zakysá mezofilnísmetanovou kulturou a probiotickou kulturou. Po kultivaci a dosažení vyhovující aktivní kyselosti následuje chlazení. Vychlazený fermentovaný nápoj se plní do spotřebitelských obalů bez ochucení nebo ochucený ovocnou složkou. Finální produkt se uchováváchlazený.
Czech name
Fermentovaný nápoj z ovčí syrovátky
Czech description
Jedná se o nápoj ze syrovátky z ovčího sýra, který je pro lidský organismus lehce stravitelný. Rovněž významná je nutriční hodnota obsahem minerálních látek, zbytkovým podílem syrovátkových bílkovin a nízkým obsahem tuku. Obsah probiotických mikroorganismů Enterococcus faecium a bakterií smetanové mezofilní kultury zvyšují zdravotní význam tohoto nápoje. Výrobní postup se skládá z filtrace syrovátky, záhřevu a separace syrovátkových bílkovin. Syrovátka vychlazená na teplotu kultivace se zakysá mezofilnísmetanovou kulturou a probiotickou kulturou. Po kultivaci a dosažení vyhovující aktivní kyselosti následuje chlazení. Vychlazený fermentovaný nápoj se plní do spotřebitelských obalů bez ochucení nebo ochucený ovocnou složkou. Finální produkt se uchováváchlazený.
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
TOVCIS10
Numerical identification
—
Technical parameters
Novostí technologie je zpracování ovčí syrovátky, vedlejšího produktu výroby sýrů, na fermentovaný lehce stravitelný nápoj. Nutriční význam je v obsahu minerálů, syrovátkových bílkovin, nízkém obsahu tuku, probiotických bakterií a smetanové kultury.
Economical parameters
Výrobek rozšiřuje spektrum BIO regionálních výrobků na trhu. Roční výroba je 5000 až 10 000 l v hodnotě 50 000 až 100 000 Kč ročně. Dalším efektem je obhospodařování půdy ve znevýhodněných oblastech, zaměstananost a údržba krajiny.
Application category by cost
—
Owner IČO
26722861
Owner name
Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence
Licence fee requirement
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Web page
—