All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Thermal stability of milk fortified with protein preparations

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000071" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000071 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_158-12-15.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_158-12-15.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Tepelná stabilita mléka obohaceného o bílkovinné preparáty

  • Original language description

    Zvýšení nutriční hodnoty mléka je možné dosáhnout přídavkem bílkovinných preparátů, které však ovlivňují tepelnou stabilitu mléka. Termostabilita je důležitý parametr z hlediska dalšího zpracování. Rozhodli jsme se otestovat termostabilitu mléka s navýšeným obsahem bílkovin na 4, 6 a 8 %. Jako zdroj bílkovin byly použity 3 bílkovinné preparáty odvozené z mléka, retentát, koncentrát syrovátkových bílkovin WPC a koncentrát mléčných bílkovin MPC. Zároveň byl sledován vliv tučnosti vzorku a vliv homogenizace na termostabilitu. Parametrem pro zjištění tepelné stability byl čas, potřebný ke koagulaci vzorku při 140 °C. U vzorků obsahujících přídavek retentátu, se hodnoty termostability v závislosti na obsahu bílkovin příliš nelišily. Se zvyšujícím se obsahem bílkovin u mléka obohaceného o MPC a WPC se snižovala také termostabilita vzorku. Vliv obsahu tuku a běžně používaného tlaku v mlékárenských technologiích nebyl potvrzen.

  • Czech name

    Tepelná stabilita mléka obohaceného o bílkovinné preparáty

  • Czech description

    Zvýšení nutriční hodnoty mléka je možné dosáhnout přídavkem bílkovinných preparátů, které však ovlivňují tepelnou stabilitu mléka. Termostabilita je důležitý parametr z hlediska dalšího zpracování. Rozhodli jsme se otestovat termostabilitu mléka s navýšeným obsahem bílkovin na 4, 6 a 8 %. Jako zdroj bílkovin byly použity 3 bílkovinné preparáty odvozené z mléka, retentát, koncentrát syrovátkových bílkovin WPC a koncentrát mléčných bílkovin MPC. Zároveň byl sledován vliv tučnosti vzorku a vliv homogenizace na termostabilitu. Parametrem pro zjištění tepelné stability byl čas, potřebný ke koagulaci vzorku při 140 °C. U vzorků obsahujících přídavek retentátu, se hodnoty termostability v závislosti na obsahu bílkovin příliš nelišily. Se zvyšujícím se obsahem bílkovin u mléka obohaceného o MPC a WPC se snižovala také termostabilita vzorku. Vliv obsahu tuku a běžně používaného tlaku v mlékárenských technologiích nebyl potvrzen.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy - zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    27/158

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    12-15

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database