Antibacterial effect of honey on Staphylococcus aureus strains
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000079" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000079 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/26784246:_____/16:N0000001
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_158-1-5.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_158-1-5.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antibakteriální účinek medu na kmeny Staphylococcus aureus
Original language description
Byl testován antimikrobiální účinek čtyř druhů českých medů na vybrané kmeny Staphylococcus aureus: květový med s obsahem konopného pylu (K), květový med bez konopného pylu (BK), květový řepkový med (S) a med medovicový lesní (M). Bakteriální kmeny pocházely z prvovýroby mléka (n = 6; 4 kmeny od dojnic, 1 od kozy a 1 od chovatele koz). Mléko bylo odebíráno od zvířat s podezřením na mastitidní onemocnění. Med byl testován o koncentraci 5 až 40 %. Výrazná inhibice (až 98 %) byla u medu M již při 15 % koncentraci medu, zatímco podobný efekt (95 %) byl u medu BK až při jeho koncentraci 30 %. U medu K byla inhibice 90 % až při jeho koncentraci 35 %. U světlého řepkového medu S byl inhibiční účinek v případě 40 % medu jen max. 37 %. Z výsledků se med jeví jako vhodná surovina pro výrobu ekologicky šetrných přípravků, využitelných jako alternativní léčba v případě zánětů mléčné žlázy a ochrany před šířením patogenních a rezistentních mikroorganismů v prvovýrobě mléka.
Czech name
Antibakteriální účinek medu na kmeny Staphylococcus aureus
Czech description
Byl testován antimikrobiální účinek čtyř druhů českých medů na vybrané kmeny Staphylococcus aureus: květový med s obsahem konopného pylu (K), květový med bez konopného pylu (BK), květový řepkový med (S) a med medovicový lesní (M). Bakteriální kmeny pocházely z prvovýroby mléka (n = 6; 4 kmeny od dojnic, 1 od kozy a 1 od chovatele koz). Mléko bylo odebíráno od zvířat s podezřením na mastitidní onemocnění. Med byl testován o koncentraci 5 až 40 %. Výrazná inhibice (až 98 %) byla u medu M již při 15 % koncentraci medu, zatímco podobný efekt (95 %) byl u medu BK až při jeho koncentraci 30 %. U medu K byla inhibice 90 % až při jeho koncentraci 35 %. U světlého řepkového medu S byl inhibiční účinek v případě 40 % medu jen max. 37 %. Z výsledků se med jeví jako vhodná surovina pro výrobu ekologicky šetrných přípravků, využitelných jako alternativní léčba v případě zánětů mléčné žlázy a ochrany před šířením patogenních a rezistentních mikroorganismů v prvovýrobě mléka.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510047" target="_blank" >QJ1510047: The use of synergic effects of cannabis, honey and propolis forsupportive treatment of the mammary gland infection</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
27/158
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
1-5
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—