Hygienic quality of milk of small ruminants
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000091" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000091 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hygienická kvalita kozího mléka
Original language description
Kozy patří do skupiny malých přežvýkavců, jejich mléko je surovinou pro jedinečnou kvalitu výrobků určených pro lidskou spotřebu.Hygienická kvalita mléka je vytvářena celkovým počtem mezofilních mikroorganismů a počtem somatických buněk.Mikrobiologická kvalita mléka je převážně určena čistotou mléčných dopravních cest a zchlazovacími podmínkami.Počty somatických buněk(PSB/SCC) jsou v mléce nejnižší tam, kde nebyly identifikovány patogeny a nejvyšší tam, kde byl izolován zejména Staphylococcus aureus.Koaguláza negativní stafylokoky (CNS) jsou nejpočetnější skupinou bakterií z vnějšího prostředí v mléce koz.Mléko s nízkým PSB a nízkým počtem mezofilních mikroorganizmů je indikací chovu zdravých zvířat a uplatňování hygienických standardů na farmě.Základem docílení hygienické kvality z titulu bezpečnosti potravin je tak chov koz krmených kvalitní krmnou dávkou, chovaných podle zásad welfare a dojených na kvalitních dojírnách respektujících jejich fyziologii.
Czech name
Hygienická kvalita kozího mléka
Czech description
Kozy patří do skupiny malých přežvýkavců, jejich mléko je surovinou pro jedinečnou kvalitu výrobků určených pro lidskou spotřebu.Hygienická kvalita mléka je vytvářena celkovým počtem mezofilních mikroorganismů a počtem somatických buněk.Mikrobiologická kvalita mléka je převážně určena čistotou mléčných dopravních cest a zchlazovacími podmínkami.Počty somatických buněk(PSB/SCC) jsou v mléce nejnižší tam, kde nebyly identifikovány patogeny a nejvyšší tam, kde byl izolován zejména Staphylococcus aureus.Koaguláza negativní stafylokoky (CNS) jsou nejpočetnější skupinou bakterií z vnějšího prostředí v mléce koz.Mléko s nízkým PSB a nízkým počtem mezofilních mikroorganizmů je indikací chovu zdravých zvířat a uplatňování hygienických standardů na farmě.Základem docílení hygienické kvality z titulu bezpečnosti potravin je tak chov koz krmených kvalitní krmnou dávkou, chovaných podle zásad welfare a dojených na kvalitních dojírnách respektujících jejich fyziologii.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510137" target="_blank" >QJ1510137: The research of factors affecting the profitability, quality and safety of milk and milk products in the farms of small ruminants in the Czech Republic</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Náš Chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2016
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
46-48
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—